Институтът за пътна безопасност (ИПБ) сигнализира главния прокурор Иван Гешев

...
Институтът за пътна безопасност (ИПБ) сигнализира главния прокурор Иван Гешев
Коментари Харесай

ИПБ атакува министър Шишков по всички линии

Институтът за пътна сигурност (ИПБ) алармира основния прокурор Иван Гешев за хипотетични нарушавания в дейностите и бездействията на районния министър Иван Шишков , осведомят от ИПБ. ИПБ показва, че Шишков може да нанесе вреди за милиони на държавния бюджет.

В сигнала до прокуратурата са включени договорите за зимно поддържане, превантивно и настоящо поддържане, както и ремонтно-възстановителни работи на републиканските пътища.

Според ИПБ Иван Шишков не е одобрил финансовата рамка и поименния лист на обектите изграждани от АПИ през 2022 година, като с това косвено е разрешил безсистемно и субективно заплащане от страна на УС на АПИ. От Институтът за пътна сигурност настояват, че заради бездействието и безмълвното утвърждение на Шишков, противозаконното строителство през 2022 година по тези контракти то е осъществявано.

При заобикаляне на Закона за публичните поръчки и в нарушаване на Закона за държавния бюджет със единодушието на министър Шишков са приключени предоставените от държавното управление на Борисов над 100 броя противозаконни обекти под формата на превантивни поправки според приложения №3 и №4 от подписаните спомагателни съглашения по тези контракти по време на преходното служебно държавно управление, написа в сигнала си ИПБ.

ИПБ показва и други нередности. Според тях министър Шишков е упълномощил на УС на АПИ да утвърди заданията за осъществяването на нови 11 обекта, в това число ремонт на мостово оборудване над р. Янтра при гр. Полски Тръмбеш под формата на настоящи поправки. Те разясняват, че той не е упражнил надзор по отношение на управлението на АПИ и е позволил да бъдат разплатени изборно на избрани компании изпълнените съществени поправки под формата на превантивни такива.

Също по този начин министър Шишков е разрешил разплащаното на главния ремонт на общински пътища, намиращи се на територията на ОПУ-Благоевград, ОПУ-Пазарджик и ОПУ-Перник, предоставен през тези контракти със съглашения сред АПИ и съответната община на съображение чл.59-чл.61 от Закона за локалното самоуправление и локалната администрация, с които се заобикаля Закона за публичните поръчки и тези съглашения имат дарителски темперамент. С това е допустимо да е ощетен държавния бюджет с към 70 милиона лв. за тези поправки, показват още от ИПБ.
 ИПБ подлага на критика министър и АПИ за корупция при пътищата
ИПБ подлага на критика министър и АПИ за корупция при пътищата

Според Богдан Милчев плановете на пътищата би трябвало да бъдат обществени, с цел да няма корупция
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР