Институтът за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии - INSAIT,

...
Институтът за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии - INSAIT,
Коментари Харесай

Институтът за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии привлече изключителни студенти

Институтът за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии - INSAIT, е национална идея и това е повода да има дълготрайно съглашение, подписано сред българската страна, Политехническите университети в Цюрих и в Лозана, и Софийския университет " Св. Климент Охридски ". Това интернационално съглашение е утвърдено от Народното събрание на България през септември 2021 година Много български бизнесмени също поддържаха института, сподели проф. Мартин Вечев - проектант и основател на INSAIT, на първата конференция на института в София, в която вземат участие световноизвестни учени в региона на информатиката и изкуствения разсъдък.

Проф. Мартин Вечев е проектант на INSAIT и е професор в ETH Zurich. Изследванията му оказват помощ за основаването на по-надежден и сигурен изкуствен интелект. Той е ученик на Софийската математическа гимназия " Паисий Хилендарски ".

Проф. Вечев описа на форума какво се е случило след оповестяването на основаването на института през април тази година. През май обявихме и докторантската стратегия на INSAIT, която е първата от този вид в Източна Европа. Привлякохме и учени от чужбина, които да са ментори в тази докторантска стратегия, в която ще се построяват международните водачи и хората, които измислят технологиите, акцентира проф. Мартин Вечев.

Той заяви, че институтът е съумял да притегли извънредно мощни студенти - българи и чужденци, идващи от едни от най-силните университети в света, с цел да учат в България, което в никакъв случай не се е случвало преди този момент. Тези хора ще бъдат оповестени през октомври и това в действителност е повратната точка на този план. Фокусът на INSAIT е върху проучванията на международно равнище и това е безусловно наложително за нашата институция, означи професорът.

" Аз съм архитектът на INSAIT, това е план, по който работим към този момент четири години, макар че беше обявен през април. Големите международни университети са институции, които притеглят гениите, учениците, там се построяват експертите, притеглят се технологиите и софтуерните компании. В тези университети се прави и просвета, има и преподаване. Тези огромни университети са сърцето на страните и дефинират идентичността им, като те са основата на продуктовата стопанска система. Идеята на INSAIT е да бъде едно от тези места и в случай че успее да бъде такова място, тогава, всички тези неща ще се случат - привличането на гении, оставането на младежите в България, привличането на огромни вложения и основаването на компании ", съобщи проф. Мартин Вечев.

На откриването на форума, който продължава с механически лекции, участва и министърът на нововъведенията и растежа Александър Пулев.

Форумът е под мотото Emerging Trends in AI and Computing Research ( " Нововъзникващи трендове в изкуствения разсъдък и компютърните проучвания " ). Той е подобаващ за софтуерни инженери, бизнесмени, членове на академичната общественост, студенти и вложители в софтуерния бранш. Конференцията се провежда годишно, като част от задачата на INSAIT за одобряване на района като дестинация за научни проучвания и технологии от международно равнище.

Презентациите включват машинно образование, компютърно зрение, самостоятелни коли, киберсигурност, обработка на натурален език, езици за програмиране, криптография, компютърни архитектури и верификация от световноизвестни откриватели, множеството от които ментори в докторантската стратегия на INSAIT.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР