Институтът за български език "Професор Любомир Андрейчин" при БАН организира

...
Институтът за български език "Професор Любомир Андрейчин" при БАН организира
Коментари Харесай

Институтът за български език при БАН ще представи речниците и научната си продукция

Институтът за български език "Професор Любомир Андрейчин " при Българска академия на науките провежда през днешния ден Ден на отворените порти, който ще се състои от 11.00 до 16.00 часа в постройката на института, на бул. "Шипченски проход " 52, блок 17. Това заяви пресцентърът на Българска академия на науките.

Интересуващите се ще могат да се срещнат с активността и научната продукция на института, да следят в действително време работата на езиковите консултанти от Службата за езикови информации, да научат забавни обстоятелства за българската лексика, словосъчетание и терминология, за произхода на думите, за диалектното многообразие и историческото развиване на нашия език, за най-новите трендове при избора на персонални имена и при именуването на градски обекти, за връзката на езикознанието с технологиите и за мястото на технологиите в езикознанието.

Ще бъдат показани създадените в института електронни запаси за българския език - речници, корпуси, лексикални бази от данни, интерактивна карта на българските диалекти и лингвистични атласи. В квалифицираните от младите учени занимателни игри посетителите ще имат опцията да ревизират познанията си по български правопис, граматика, лексика и етимология и да завоюват премия от акцията "Написаното остава. Пиши вярно! " на Института за български език. Предвидени са и други изненади.

На 15 май в границите на акцията "БАН показва своите институти " в Големия салон на Българска академия на науките учените от Института за български език ще срещнат обществеността със своите най-нови достижения. От 11.00 до 12.00 часа ще бъдат показани електронни запаси, създадени в института, и наличните за потребление в интернет - "Старобългарски речник " и "Български етимологичен речник ", оповестени на страниците на Електронната библиотека на института, многотомният "Речник на българския език " и Картата на българските диалекти.

За първи път ще бъде показан онлайн справочникът на Службата за езикови информации и съвещания. Присъстващите ще бъдат осведомени и с проведената от няколко години акция "Написаното остава. Пиши вярно! " на Института за български език.

На 15 май от 11.00 часа във фоайето на Българска академия на науките ще бъде открита изложбата "Българските писмености ", която показва глаголицата и кирилицата /стара и съвременна/ - достижения на българското културно завещание. Изложбата ще може да се види от 15 до 19 май.

В 13.00 часа ще се стартира и годишната конференция "Научни достижения на Института за български език " за 76-годишнината от неговото учредяване, в която ще вземат участие учени от България и Норвегия.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР