Институтът по пътна безопасност сезира главния прокурор за извършване на

...
Институтът по пътна безопасност сезира главния прокурор за извършване на
Коментари Харесай

Институтът по пътна безопасност сезира главния прокурор за нередности в пътното строителство

Институтът по пътна сигурност сезира основния прокурор за осъществяване на справедлива и всестранна инспекция на дейностите и бездействията на министъра на районното развиване и благоустройството и назначения от него УС на АПИ, които смятат че разкриват данни за действия от компетентността на Прокуратурата на Република България.

" Фокус “ разгласява цялостния текст на сигнала:

УВАЖАЕМИ Г-Н ГЛАВЕН ПРОКУРОР,

С сегашния сигнал Ви сезираме за осъществяване на справедлива и всестранна инспекция на дейностите и бездействията на министъра на районното развиване и благоустройството и на назначения от него Управителен съвет на Агенция " Пътна инфраструктура “, които считаме че разкриват данни за действия от компетентността на прокуратурата на Република България.

1. Договори за поддържане (превантивно, настоящо, зимно и ремонтно-възстановителни работи при спешни ситуации) на републиканските пътища

За обезпечаване на поддържането на републиканските пътища през зимния интервал на 2021г.-2022г. в края на 2021г. са подписани спомагателни съглашения към настоящи контракти за поддържане (превантивно, настоящо, зимно и ремонтно-възстановителни работи при спешни ситуации) на стопанисваните от Агенция " Пътна инфраструктура “ (АПИ) на съображение член 19, алинея 1, т. 1 от Закона за пътищата републикански пътища на територията на Северозападен, Североизточен, Северен централен, Южен централен, Югозападен и Югоизточни региони и за автомагистралите (без Автомагистрала " Струма “) на територията на съответните Областни пътни ръководства. С тях се дефинират отговорностите на АПИ по отношение на изпълнителите за изпълнени действия през зимен сезон 2019 г.-2020г. и 2020 г.-2021г. и действия по поддържане според приложение №1 и №2, които са разплатени до края на 2021г. Страните по тези спомагателни съглашения установяват, че са изпълнени типове действия в детайли регистрирани и признати от Възложителя в документи разказани в Приложения №3.1, №3.2 и №3.3. Приемат се за предоставени действия в спомагателните задачи разказани в Приложение №4. Договорено е дължимите суми за разплащане на описаните типове работи в документите по Приложения №3 и по допълните задачи типове работи по Приложение №4 да бъдат разплатени от АПИ след одобряването на бюджет на Министерство на регионалното развитие за разплащане от Народното събрание на Република България, само че не по-късно от 30.06.2022г. Възложеното зимно поддържане и аварийно-възстановителни действия през сезон 2021г.-2022г. ще се разплаща настоящо според договорите от бюджета на АПИ.

В резултат на тези съглашения с изключение на зимното поддържане и аварийно-възстановителни действия през интервала м. януари-м. март 2022г. до края на м. юни АПИ поема обвързване да бъдат разплатени финансови средства в размер на над два милиарда лв. с Данък добавена стойност по приложение №3 и №4. Тези финансови средства са от предоставените за осъществяване през 2020 г.-2021г. обекти под формата на превантивни поправки от деветдесет и шестото държавно управление на Република България без обезпечено финансиране.

Срокът на подписаните спомагателни съглашения е до края на м. април 2022г.

Народното събрание на Република България на 20.04.2022г. одобри решение за предприемане на дейности от страна на АПИ за реализиране на дейностите по поддържане на републиканската пътна мрежа. То дава съображение на АПИ да подпише нови спомагателни съглашения, с които страните по договорите за поддържане се спогаждат, че договорите се приключват по взаимно единодушие, считано от 30.09.2022г., което дава опция на АПИ да предприеме всички дейности по:

1. Възлагане на нови действия по подписаните контракти, с цел да се обезпечи осъществяване на поддържане/превантивно, настоящо, зимно и ремонтно-възстановителни работи при спешни ситуации/ на републиканските пътища;

2. Своевременно и изцяло да бъдат приключени всички стартирани действия, предоставени въз основа на настоящите все още контракти за осъществяването на поддържане/превантивно, настоящо, зимно и ремонтно-възстановителни работи при спешни ситуации/ на републиканските пътища.

Заплащането на отговорностите, които ще зародят от осъществяването на описаните действия следва да се извърши от наложеният бюджет на АПИ.

На съображение на тези нови съглашения изпълнителите по договорите имат опция да завършат описаните в приложение № 4 превантивни поправки и АПИ още веднъж продължава порочната процедура за възлагане на превантивни поправки, като към този момент те се назовават настоящи.

Министър Шишков не е одобрил финансовата рамка и поименния лист на обектите изграждани от АПИ през 2022г., като с това косвено е разрешил безсистемно и субективно заплащане от страна на УС на АПИ.

Считаме че заради безучастие и безмълвно утвърждение на противозаконното строителство от страна на министър Шишков през 2022 година по тези контракти е изпълнено:

1. При заобикаляне на Закона за публичните поръчки и в нарушаване на Закона за държавния бюджет със единодушието на министър Шишков са приключени предоставените от държавното управление на Борисов над 100 броя противозаконни обекти под формата на превантивни поправки според приложения №3 и №4 от подписаните спомагателни съглашения по тези контракти по време на преходното служебно държавно управление.

2. Министър Шишков е упълномощил на УС на АПИ да утвърди заданията за осъществяването на нови 11бр. обекти/в това число ремонт на мостово оборудване над р. Янтра при гр. Полски Тръмбеш/ под формата на настоящи поправки.

3. Министър Шишков не е упражнил надзор по отношение на управлението на АПИ и е позволил да бъдат разплатени изборно на избрани компании изпълнените съществени поправки под формата на превантивни такива.

4. Министър Шишков е разрешил разплащаното на главния ремонт на общински пътища, намиращи се на територията на ОПУ-Благоевград, ОПУ-Пазарджик и ОПУ-Перник, предоставен през тези контракти със съглашения сред АПИ и съответната община на съображение чл.59-чл.61 от Закона за локалното самоуправление и локалната администрация, с които се заобикаля Закона за публичните поръчки и тези съглашения имат дарителски темперамент. С това е допустимо да е ощетен държавния бюджет с към 70 милиона лв. за тези поправки.

5. Министър Шишков не е изискал от УС на АПИ да разпореди задоволително действия, които да обезпечат положителното положение на републиканската пътна мрежа, вследствие на което пътищата са мощно компрометирани - с доста дупки, неприятно отводняване, липса на видимост, без хоризонтална пътна маркировка, неприятно сигнализирани и създаващи непрекъснати предпоставки за пораждане на ПТП.

6. Въпреки рекордния за годините бюджет за поддържане на републиканската пътна мрежа, няма данни през 2022г. министър Шишков да е упражнил надзор и по този начин е позволил погрешно систематизиране и възлагане на наличния финансов запас на АПИ, като резултат от това е налице недостиг в размер на към 1.5 милиарда лв..

2. Укрепване на обекти наранени от геодинамични процеси и феномени

Между АПИ и " Автомагистрали “ ЕАД по процедурата " ин хаус “ е подписан контракт с предмет: " Укрепване на обекти от републиканската пътна мрежа, наранени от геодинамични процеси и феномени “. В него са заложени 84 бр. обекти от републиканската пътна мрежа, които са наранени от геодинамични процеси и събитие и е належащо тяхното подсилване. За задачата са приведени на " Автомагистрали “ ЕАД към двеста милиона лв. задатък, част от който е преведен на разнообразни снабдители на услуги. През 2022г. по този контракт няма укрепено нито едно свлачище и няма издадени позволения за градеж за укрепването им. Дейността по контракта се заключава в разглеждане на планови разработки, писане на информации и разглеждане на експертни препоръки.

Не е известно министър Шишков да е подхванал дейности да отбрани и управлява предплатено преведените по времето на държавното управление на ГЕРБ обществени средства в размер към 200 милиона лв. и да е изискал от УС на АПИ да предприеме съответни дейности по укрепването на тези свлачищни сектори, като прекосяването през тях съставлява заплаха за пораждане на тежки произшествия.

3. Автомагистрала " Хемус “

3.1. Автомагистрала " Хемус “ от Боаза до пресичането с път I-5 Русе – Велико Търново от км 87+800 до км 222+000

За създаване на Автомагистрала " Хемус “ също е приложена порочната " ин хаус “ процедура, като през 2018г. осъществяването е предоставено на " Автомагистрали “ ЕАД за 1 911 116 670,17 лева с Данък добавена стойност. На редица компании са преведени задатъци, за които и към актуалният миг не е ясно на база на какви принципи/ критерии е избран размерът им. Обектът е разграничен на шест сектора, както следва:

- сектор 1 - от км 87+800 до км 103+060, в това число пътен възел " Дерманци “;

- сектор 2 - от км 103+060 до км 122+260 - от края на пътен възел " Дерманци “ (пресичане с път ІІІ-307) до пресичането с път ІІІ-3005, в това число пътен възел " Каленик “;

- сектор 3 - от км 122+260 до км 139+340 - от края на пътен възел " Каленик “ (пресичане с път ІІІ-3005) до пресичането с път ІІ-35, в това число пътен възел " Плевен “;

- сектор 4 - от км 139+340 до км 166+144.09 - от края на пътен възел Плевен (пресичане с път II-35) до път III-301 в това число пътен възел " Летница “;

- сектор 5 - от км 166+144,09 до км 189+344 - от края на пътен възел " Летница “ (пресичане с път III-301) до път III-303 в това число пътен възел;

- сектор 6 - от км 189+344 до км 222+000 “ - от края на пътен възел на път III-303 до Път I-5 в това число пътен възел.

Изпълнените типове СМР по сектори 1,2 и 3 са както следва:

- сектор 1:

- началото на 2022г. – 63%;

- началото на 2023г. – 68%.

- сектор 2:

- началото на 2022г. – 18%;

- началото на 2023г. – 18%.

- сектор 3:

- началото на 2022г. – 36%;

- началото на 2023г. – 46%.

По времето на ръководството на министър Шишков напредъкът е най-малък и макар преведените задатъци не са разпоредени и набелязани съответни ограничения, вследствие на което през 2022г. нищо не е направено.

4.2. Доизграждане на Автомагистрала " Хемус “ от км 222+000 до км 310+940

Отново е приложена порочната " ин хаус “ процедура, като през 2019г. осъществяването е предоставено на " Автомагистрали “ ЕАД за сума в размер на 1 380 000 000,00 лева с Данък добавена стойност. Преведени са на редица компании задатъци, за които и към актуалният миг не е ясно на база на какви принципи/ критерии е избран размерът. Обектът е разграничен на три сектора, както следва:

- сектор 7 - от км 222+000 (след пресичането на път I-5) до км 265+600 (след пътен възел " Ковачевско Кале “, секване с път II-51 – по абстрактен проект);

- сектор 8 - от км 265+600 (след пътен възел " Ковачевско Кале “, секване с път II-51- по абстрактен проект) до км 299+000 (след пътен възел " Лозница “, секване с път II-49 – по абстрактен проект);

- сектор 9 - от км 299+000 (след пътен възел " Лозница “, секване с път II-49 – по абстрактен проект) до км 310+940 (начало на сектор в строителство), в това число пътен възел " Буховци – Юг “ (при пресичането на път I-4 с път III-5102).

Тук още веднъж е налице безучастие, като не е разпоредено на УС на АПИ да предприеме съответни дейности по решение на проблемите в тези сектори.

5. Път І - 8 " Калотина – Ихтиман “

5.1. Проект Модернизация на път І - 8 " Калотина – Софийски околовръстен път “, от км 1+000 до км 15+500 и етапна връзка

Общата дължина на сектора е 14,50 км, като осъществяването е както следва:

- началото на 2022г. – 72%;

- началото на 2023г. – 96%.

Към сегашния миг пътната права към момента не е въведена в употреба, което още веднъж демонстрира безучастие от страна на министър Шишков и УС на АПИ. Към контракта са подписани пет спомагателни съглашения, като преди Великденските празници се чака разкриване на права от 6.5 км и крайния период макар медийните изяви на министър Шишков за довеждане докрай на обекта се отсрочва във времето.

5.2. Автомагистрала " Европа “ от км 32+447,20 до км 48+903.

За обекта е разполагаем механически план, признат от ЕТИС на АПИ през 2018г., извършена е социална поръчка, определен е реализатор ДЗЗД " Европа 2022 “, цената на контракта е 266 959 487,34 лева с Данък добавена стойност и срокът за осъществяване на строително-монтажните работи е 660 календарни дни. Налице са проблеми с отчуждаванията в землището на с. Мрамор и претенции от Община Костинброд. Въпреки неналичието на протокол 2а е разплатен задатък на 03.08.2022г. в размер на 25 413 284,51лв.

Напредък няма и министър Шишков още веднъж не е разпоредил на УС на АПИ да предприеме дейности с цел да се възвърне сектора от път І – 8 сред Вакарел и Ихтиман, който е непристъпен и Автомагистрала " Тракия “ няма обход в сектора от София до ПВ " Ихтиман “.

6. Проект Автомагистрала " Русе – Велико Търново “

6.1. Автомагистрала " Русе – Велико Търново " от км 0+400 до км 76+040

- Обособена позиция 1 – сектор " Русе-Бяла “ от км 0+400 до км 40+640 – планиране и строителство. Въпреки началния стадий и неналичието на протокол 2а през м.12.2022г. е заплатен задатък в размер на 100 197 210,98лв.;

- Обособена позиция №2 – сектор " Обход Бяла “ от км 40+640 до км 76+040 – планиране и строителство. Проектирането следва да приключи до м.04.2024г. само че все пак е заплатен през м.12.2022г. задатък в размер на 75 503 493.01лв.

Отново със единодушието на министър Шишков и за този обект са платени задатъци без да се знае защо са нужни и при какви критерии е взето решението за заплащането им. Това е допустимо да съставлява безплатна държавна помощ.

6.2. Път ІІІ–5004 " Обход на гр. Габрово “ от км 20+124,50 до км 30+673,48 в това число тунел под връх " Шипка “

До м. 02.2023г. тече срокът за планиране, като през м.08.2022г. е заплатен задатък за планиране в размер на 132 000лв.

7. Доизграждане на Автомагистрала " Струма “

7.1. Лот 3.1 " Благоевград-Крупник “:

- сектор от км 359+068 до 365+500 – има издадено позволение за прилагане от 2020г. и придвижването е пуснато;

- сектор от км 370+400 до 373+100 – пуснато придвижване в изискванията на заповед за въвеждане на краткотрайна организация и сигурност на придвижването по време на строителството;

- създаване на Контролен център за ръководство на трафика – няма съответно решение и избрана световна сума за построяването му;

- сектор от км 365+500 до км 366+000 – записано свлачище от км 365+783 до 366+000. Провежда се процедура по договаряне без авансово съобщение и от 24.01.2023г. има подписан контракт за планиране и подсилване.

- сектор от км 373+100 до км 373+400 – належащо е осъществяване на реорганизация на ж.п. надлез. Наличен план от 2021г. и няма решение какво ще се прави заради отвод на строителя да извърши плана заради липса на обходен маршрут;

- сектор от км 373+300 до км 376+000 – налични проблеми с уреди на р. Струма и няма решение към момента;

- сектор от км 366+000 до км 370+400 - тунел " Железница “ – три обособени позиции:

- №1 – от км 366+000 до км 366+080, в това число обслужващ тунелен път при северния портал – налично свлачище от км 366+000 до км 366+080;

- №2 – от км 366+720 до км 369+000, в това число обслужващ тунелен път при южния портал на тунела;

- №3 – от км 369+000 до км 370+400 – записано свлачище от км 369+220 до км 369+510. Сключено в допълнение съглашение към договорно съглашение за подсилване на свлачището, като цената на контракта се усилва с 8 676 591,18лв. с Данък добавена стойност.

В последна сметка тунел " Железница “ е подготвен, само че е негоден заради записаните свлачища. През 2022г. няма никакъв прогрес с изключение на удължение на периоди по контракти, предоставяне на спомагателни средства и възлагане на подсилване на двете свлачища, като се заобикаля Закон за обществените поръчки.

Министър Шишков не е упълномощил на УС на АПИ да предприеме съответни дейности за своевременното довеждане докрай на обекта и стартирането му в употреба и не е упражнил надзор.

7.2. Лот 3.2 " Крупник Кресна “

Одобрен абстрактен план за създаване на трасето, като в посока София да се построи нов път източно от дефилето, а в посока Гърция да се употребява съществуващото трасе на настоящия път, като му се извърши рехабилитация. Освен подписаните контракти за Лот 3.2.1 и Лот 3.2.2 на стойност 499 999 919,92лв. и 475 199 280,27лв. без Данък добавена стойност за правене на механически план и строителство към актуалният миг няма нищо съответно решено.

Министър Шишков не е направил нищо за решение на проблемите на този значим инфраструктурен план и пускане на осъществяването му.

Налице е заплаха от приключване през м. май 2023 година на периода на Оценка на въздействието върху околната среда без за обекта да има издадени позволения за градеж. Това ще докара до просрочие на осъществяването на договорните задължения с Европейски Съюз, което може да докара до преустановяване на финансирането и връщане на всички платени суми по това направление възлизащи на десетки милиони евро.

Предвид гореизложеното, вредата за държавния бюджет и българските жители може да доближи няколко милиарда лв..

24.03.2023 година С почитание,

София Председател на УС: -P-

/Д-р. инж. Богдан Милчев/
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР