Инсталираните мощности за производство на ток от възобновяеми енергийни източници

...
Инсталираните мощности за производство на ток от възобновяеми енергийни източници
Коментари Харесай

До 2024 година: Още 700 MW вятърни,1 600 MW соларни и 219 MW мощности от биомаса

Инсталираните мощности за произвеждане на ток от възобновими енергийни източници са към 1800 мегавата към края на предходната година, което е към една пета от всички мощности в страната.

Това заяви за БНР изпълнителният шеф на Електроенергийния систематичен оператор Ангелин Цачев. От тях 1100 мегавата са във фотоволтаични централи, а останалите 700 - във вятърни централи. През 2020-а те са произвели повече ток от количествата, които им е определил енергийният регулатор за пазаруване по преференциални цени, като тази електрическа енергия е била продадена на свободния пазар, добави Цачев.

Само през предходната година, споделя Ангелин Цачев, „ директно присъединени са 77 мегавата фотоволтаични централи “:

„ Заявките за 2021 година са 114 мегавата да бъдат присъединени, като чакаме през идващите години те да набъбнат. Предвижданията от 2020-а до 2024 година да бъдат конфигурирани още 700 мегавата вятърни централи и над 1 600 мегавата слънчеви паркове и още към 219 мегавата мощности от биомаса.

Що се отнася до това дали системата има потребност от всички тези мощности, Цачев означи:

„ Всички новоизградени мощности ще осъществят продукцията си на пазарен принцип - т.е. допускам, че всеки един вложител, с цел да стартира да прави такава огромна инвестиция, той си е развил пазарен модел и си е намерил пазар за електрическата енергия, която желае да създава “.

Ангелин Цачев показва и по какъв начин си оправя електроенергийната ни система, откакто към този момент няма леден запас:

„ От 2 февруари Електроенергийният систематичен оператор заплаща и закупува на пазарен принцип единствено и само мощности за обезпечаване на оперативните запаси, като тези мощности се обезпечават единствено от водноелектрически централи или работещи, наблягам думата – работещи, блокове на топлоелектрическите централи “.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР