Инспекцията по труда засилва проверките в ресторантьорството и хотелиерството. От

...
Инспекцията по труда засилва проверките в ресторантьорството и хотелиерството. От
Коментари Харесай

След голямото отваряне: Инспекцията по труда тръгва на проверки по заведения и хотели

Инспекцията по труда ускорява инспекциите в ресторантьорството и хотелиерството. От контролния орган изясняват, че с отварянето на заведенията са се активизирало наемането на работна ръка.

Докато браншът не работеше поради противоепидемичните ограничения стана ясно, че огромна част от личния състав, ангажиран в бранша, работи без трудови контракти. Това беше и повода тези хора да не вземат и помощи по мярката „ Запази ме “.

„ Фактът, че епидемиологичната конюнктура към момента не е анулирана основава неустановеност в работата на заведенията, което покачва риска от потребление на недекларирана претовареност. За да подсигурява спазването на трудовото законодателство, контролните органи ускоряват инспекциите “, прецизират от ГИТ.

От контролния орган предизвестяват чиновниците, че би трябвало да получат образец от трудовия си контракт, подписан и от двете страни, копие от уведомлението за регистрацията му в Национална агенция за приходите и копие от длъжностната характерност. За да са сигурни, че работодателят им е правилен.

Работниците могат да ревизират посредством публикуван от Национална агенция за приходите личен идентификационен код регистриран ли е фактически трудовият им контракт, на какво работно време и върху какъв застрахователен приход са обезпечени.

При определяне на чиновник без трудов контракт минималната глоба за притежателя е 1500 лева Това нарушаване лимитира и опцията на нарушителите да вземат участие в публични поръчки в идващите три години.

Инспекцията по труда припомня, че даже в изискванията на изключителна епидемиологична конюнктура работодателят няма право едностранно да изпраща личния състав в неплатен отпуск.

Работещите не следва да подписват и документи, с чието наличие не са съгласни, като:
заявки за неплатен отпуск;на контракти за повърхностен работен ден, когато действително работят по 8 и повече часа или за по-ниско от действително получаваното възнаграждение;заявления за преустановяване на контракти по взаимно единодушие, в случай че това не е по тяхно предпочитание.
От една страна това води до загуба на осигурителни права за тях, а от друга – с подписа си те са се съгласили да поставят труд при по-неблагоприятни условия, с което се лимитират опциите на Инспекцията по труда да приложи ограничения за гарантиране на цялостните им трудови права.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР