Инспекцията по труда активизира контрола в селското стопанство във връзка

...
Инспекцията по труда активизира контрола в селското стопанство във връзка
Коментари Харесай

Инспекцията следи за непълнолетни на полето след старта на учебната година

Инспекцията по труда засилва контрола в селското стопанство по отношение на прибирането на есенните култури и старта на образователната година. При инспекциите, с изключение на за законосъобразно полагане на труд, особено ще се следи за малолетни лица на полето. Въпреки че Инспекцията по труд няма обвързване да се намесва, когато малолетните не работят, ще бъдат употребявани всички благоприятни условия, с цел да бъдат подкрепени напъните на страната в лицето на Министерството на образованието и науката за връщането и задържането на децата в учебно заведение. Във всички открити случаи ще се осведомят Районните ръководства по обучение, с цел да бъде задействан Механизмът за взаимна работа на институциите по обгръщане и включване в просветителната система на деца и възпитаници.
Практиката все още демонстрира, че постоянно идентифицирането на лицата е проблем, защото са без персонални документи, а съпътстващите ги възрастни отхвърлят подпомагане. В тези случаи обаче се търси съдействието на органите на полицията. Ако малолетните поставят труд без позволение на Инспекцията по труда, се алармира и Прокуратурата, защото това е квалифицирано като закононарушение и се преследва по Наказателния кодекс. Подобни инспекции към този момент бяха осъществявани в края на образователната година, когато бяха открити единични случаи на малолетни на полето.
За осемте месеца на 2019 година в растениевъдството са осъществени 3583 бр. инспекции на 3071 аграрни стопани. Констатираните нарушавания са 11 704 бр., от които 7629 бр. са по обезпечаването на сигурност и здраве при работа и 4701 бр. са свързани с трудовите правни отношения. Установените случаи на работа без трудов контракт са 198 бр.
Инспекцията по труда припомня на земеделските стопани, че би трябвало да подписват трудови контракти с наетите от тях лица. Това може да става на всяко съображение, регламентирано в Кодекса на труда. Договорите за краткотрайна сезонна селскостопанска работа по член 114а от Кодекса на труда, така наречен еднодневни трудови контракти, са един от методите за наемане на работната ръка, които имат своите преимущества и за работещите, и за земеделските стопани. Наетите не губят право на обществено подкрепяне и обезпечаване и в това време се обезпечават във фонд „ Пенсии “ и във фонд „ Трудова акцидент и професионална болест “. Земеделските стопани са освободени от задължението да записват тези контракти в Национална агенция за приходите, както и да оформят трудови книжки и да издават заповеди за преустановяване.
Благодарение на напъните на Инспекцията по труда администрирането на еднодневните контракти е оптимално облекчено. Надграден беше софтуерът за даване на образците на еднодневни контракти за същите да бъдат предоставяни онлайн когато и да е, даже в извънработното за администрацията. Онлайн се дават и образците на еднодневни контракти за четиричасов работен ден. Създадена е и опция за непосредствено генериране на данни на служащи, които към този момент са били наети от даден аграрни собственик и информацията за тях е въведена в системата. Разработен е и калкулатор, който генерира в разписката – неразделна част от контракта, дължимата сума за налози и осигуровки за сметка на наетото лице и чистото заплащане, което би трябвало да получи. Надграждането на системата стана допустимо с помощта на план „ Оптимизация и нововъведения в ИА ГИТ “, финансиран по оперативна стратегия „ Развитие на човешките запаси “, съфинансирана от Европейски Съюз посредством Европейски структурни фондове. По него са назначени и помощник-инспектори, които могат да показват на земеделските стопани методът на работа с нея и функционалностите й.
От началото на годината досега са предоставени 203 175 бр. мостри на еднодневни контракти на 1902 аграрни стопани. За същия интервал на 2018 година те са били 189 528 бр. на 1759 аграрни стопани. Най-много еднодневни контракти се дават за обработка на насажденията и прибиране на реколтата от грозде, череши и розов цвят.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР