Иновативните лекарства ще идват в България още по-бавно, а някои

...
Иновативните лекарства ще идват в България още по-бавно, а някои
Коментари Харесай

Иновативните лекарства ще стигат до България все по-бавно

Иновативните медикаменти ще идват в България още по-бавно, а някои може даже да не стигнат до нас. За това алармират от фармацевтичната промишленост. Причината – промени, които се чака да влязат в действие през април.

Едно от новаторските медикаменти, които аплайват да бъдат платени от Касата у нас, е това за епилепсия. То е и вярата за Петя, която е с тежка форма на болестта.

,,Това са хора, които са с ежедневни, непрекъснати пристъпи, което утежнява здравето им'', сподели Антоанета Витева, майка на Петя.

Според предложенията новаторски медикаменти ще се заплащат у нас, в случай че анализът "цена-полза " има утвърждение във Англия, Франция и Германия, както и в случай че лекарството се заплаща от най-големия публичен фонд в избрани страни. Сега условията са по-облекчени.

,,Достъпът ще бъде занимателен извънредно доста и някои нови лечения въобще няма да стигнат до българските пациенти'', съобщи пред камерата на bTV Деян Денев, шеф на ARPhaM.

Сега българската Здравна каса стартира да заплаща новаторски медикаменти приблизително година и половина откакто са позволени в Евросъюза. Прогнозите – срокът ще скочи на 3 години.

,,По този метод страда освен пациентът, неговото семейство, а и цялото общество, тъй като разноските за един подобен човек са доста повече'', добави Антоанета Витева, майка на Петя.

От здравното министерство само обявиха, че преглеждат мненията на всички преди да предложат финалните текстове за гласоподаване от кабинета.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР