- Инженерите на Mercedes-Benz Trucks изпробваха оперативната готовност на eActros

...
- Инженерите на Mercedes-Benz Trucks изпробваха оперативната готовност на eActros
Коментари Харесай

Mercedes-Benz Trucks тестваха електрическите си камиони във Финландия - студът, ледът и снегът са победени

- Инженерите на Mercedes-Benz Trucks изпробваха оперативната подготвеност на eActros LongHaul и eActros 300 във вид седлови влекач в рискови условия при температури - 25 градуса по Целзий.
- Тестовете се концентрираха върху резултатите от рисковия мраз върху ръководството, ергономичността и комфорта на колите.
- Изследваха се също критерии като стартови благоприятни условия и отбрана на съставените елементи на задвижването от ниски температури, термо ръководство, зареждане и резистентност на датчиците.

Транспортните компании слагат същите условия към електрическите камиони, както към тези с стандартни дизелови мотори. Дори при сложни метеорологични условия като мраз, лед и сняг транспортните средства би трябвало надеждно да правят работата си. Заради това тазгодишните зимни проби за устойчивост на Mercedes-Benz Trucks във Финландия бяха извънредно значими. В тях се включиха транспортни средства от разнообразни моделни серии – в това число прототипите на електрическия eActros LongHaul, който ще влезе в серийно произвеждане през 2024 година, и електрическия eActros 300 във вид седлови влекач, както и Actros L с дизелов мотор. При рисковите климатични условия - заснежени и заледени пътища, мощен вятър и температури до - 25 градуса, екипът тества другите модели, с цел да реши каква да бъде по-нататъшна оптимизация на колите.

Цялостен набор от критерии
Във Финландия разработчиците на Mercedes-Benz Trucks прегледаха от близко всички функционалности и системи на камионите, като поддръжката при промяна на лентата като част от Active Sideguard Assist или дейното ориентиране в лентата с Active Drive Assist в Actros L. Тъй като при тестванията трябваше да се пресекат няколко национални граници, беше допустимо също по този начин да се мери въздействието на характерната за страната пътна маркировка, пътни знаци или данните от цифровата карта за работата на асистиращите системи. Продължителността на тестванията разреши да се направи оценка и на комфорта на седалката на лидера.

Фокус върху електрическите камиони с акумулатори
В случая на eActros LongHaul и влекача eActros 300 специалистите обърнаха изключително внимание върху свойствата на батерията и електрическото задвижване при неподходящи метеорологични условия. За задачата бяха тествани детайли, в това число старт и отбрана на съставените елементи на задвижването от ниски температури, програмен продукт и интерфейси. На интензивни проби бяха подложени и системите за топлинен и енергиен мениджмънт. Тези проби демонстрираха да вземем за пример, че eActros LongHaul нормално загрява кабината по-бързо от дизелов камион с помощта на по-малкия си отоплителен кръг с висока мощ. Въпреки това, защото силата за този развой се черпи от батериите, конфигурирани в транспортното средство, пробегът понижава. Заради това по този начин наречената предварителна подготовка на електрическия камион на зарядна станция е целесъобразен.
Във Финландия бяха тествани още и характерностите на шофиране и прекъсване върху повърхности с разнообразни равнища на сцепление, като да вземем за пример въздействието на кишата върху успеваемостта на датчиците на системите за подкрепяне на лидера. На интензивни проби беше подложен и асистентът за непоклатимост на ремаркето (Trailer Stability Assistant) и по какъв начин той може да понижи риска от загуба на непоклатимост на композицията по време на завои или маневри за отбягване на трудности върху зимните пътища. Проверено беше и по какъв начин MirrorCam се оправя при разнообразни условия с контрастите при лед и сняг.

Серийно произвеждане
Новият eActros 300 във вид седлови влекач, показан за първи път на IAA Transportation 2022 в Хановер, може да тегли всички общоприети европейски полуремаркета, съобразено с оптимално допустимата обща дължина. Електрическият камион е основан на същата технология като eActros 300/400. Три групи акумулатори, всяка с потенциал от 112 кВтч1, разрешават пробег до 220 км2 с едно зареждане. Стартирането на серийното произвеждане е планувано за втората половина на 2023 година
В същото време eActros LongHaul ще бъде подготвен за серийно произвеждане за превоз на дълги дистанции през 2024 година Mercedes-Benz Trucks показа концептуален първообраз на електрическия камион на IAA Transportation в Хановер предходната година. Серийният eActros LongHaul може да се похвали с пробег от към 500 километра с едно зареждане на батерията и ще разреши високоефективно зареждане. На IAA той беше отличен с „ Наградата за нововъведения при камионите “ 2023 от журито „ Международен камион на годината “. В eActros LongHaul се употребява технология с литиево-желязо фосфатни (LFP) акумулатори, които се характеризират с дълъг експлоатационен живот и повече използваема сила.

ххх
Силвър Стар е формален представител на немския тръст Mercedes-Benz AG за България за марките Mercedes-Benz и smart, на Daimler Truck AG за марките Mercedes-Benz, Unimog и FUSO, както и на EvoBus за Mercedes-Benz и Setra. Компанията предлага целия набор от услуги за бизнес и крайни клиенти, включително продажба и следпродажбено обслужване на нови и използвани леки, лекотоварни и товарни коли и рейсове, както и продажби на аварийни елементи. Дилърските центрове на Силвър Стар се намират в София, Пловдив, Варна, Бургас и Евро Старс в Русе.
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР