Инженерингова поръчка за адаптация и реставрация на минералната баня в

...
Инженерингова поръчка за адаптация и реставрация на минералната баня в
Коментари Харесай

Възлагат за реставрация банята в Овча купел

Инженерингова поръчка за акомодация и реституция на минералната баня в кв. Овча купел разгласи Столична община. Прогнозната стойност на първия стадий е 3 554 170 лева без Данък добавена стойност.

(Сегашното ѝ положение отвътре)
Сградата на минералната баня в кв. Овча купел е издигната сред 1925 и 1928 година и се явява шедьовър на модернизма в творчеството на арх. Георги Овчаров. След завършването на строителството, през 1933 година покрай банята и минералния извор е построен Комплекс за опазване на здравето (профилакториум). Банята престава да бъде единствено хигиенична и е част от лечебния комплекс. Така действа до края на 80-те години на 20-ти век, след което е затворена и подложена на разрушение. И до през днешния ден в изоставените пространства има остатъци от някогашните научни лаборатории за проучване на минералната вода.
Минералната баня е оповестена през 98-ма година от НИПК за единична недвижима културна полезност, с категория " локално значение ".

(Форма на постройката, погледната отгоре)
През 2017 година в нея поражда пожар, който нанася вреди във вътрешното пространство, изключително в пространствата с басейните и общите елементи.
Стари предания описват, че минералният извор изригва след земетресение в местността през 1858 година Оттогава назовават извора „ Жежката вода “ или „ Гьол “. Лечебните свойства на водата бързо се разпространяват и там стартират да се лекуват хора от Софийско и цяла България.
Около извора се появяват паянтови бараки с гостилници и хан за пренощуване на посетителите към минералния извор.

(Проектът за реставрация)
Той е каптиран при започване на XX в. Решението за създаване на минерална баня е взето още от държавното управление на премиера Александър Стамболийски, само че последвалите политически събития забавят строителството. Изграждането на комплекса с минералната баня и профилакториума завършва към 1933 година и действа до началото на 90-те години на предишния век. През 50- те години стартира построяването и залесяването на близкия парк „ Овча купел “.

С решение на Министерския съвет от 2017 година банята в Овча купел и още два парцела на санаториума в кв. Горна баня са трансферирани безплатно на Столична община за потребностите на Регионален исторически музей в София.  Дотогава те са в капитала на държавната „ Национална профилирана болница за физикална терапия и рехабилитация “.
Проектът не планува основни намеси в съществуващата строителна субстанция на постройката, нито смяна в устройствените индикатори за съответната зона, сочат архитектантите от „ Екса арт “, създали заданието.
Предвижда се само унищожаване на построените на по-късен стадий пристройки до източната фасада на постройката. Ще се обособят входове от запад и изток, както и два евакуационни изхода.
В северната част от постройката се плануват четири типа сауна – финска, съветска, билкова и арома. Също по този начин зони за солна терапия, за релакс, разтривки, лечения за коса и за лице.
В западната част на сутерена е самостоятелен интерактивен лайфстрийм демоцентър и уелнес дринк бар. Южната му част е планувана за битово помещение, съблекалня с душове за личния състав, хранилища, перално стопанство. В източната част на сутерена ще се изградят механически пространства.

 Банята в Овча купел става център за върхови достижения (СНИМКИ) Банята в Овча купел става център за върхови достижения (СНИМКИ)
Почти 100-годишната баня в кв. Овча купел “ ще се трансформира в център за върхови достижения, излиза наяве от съобщение на Столична общ...
На партера ще са ситуирани пространства, свързани с дейното и модерно потребление на минералната вода. За тази цел са проектирани зона за консумация на " уелнес дринкс енд фуудс ", пространства за подготвяне им, зона за релакс и медитация, рецепция за мъже и дами, съблекални, диагностични кабинети, зона за гимнастика.
В зоната за интензивно потребление на минералната вода са проектирани басейн за водна гимнастика, басейн за воден масаж, басейн с натоварен воден масаж, топъл басейн, курни, Кнайп-пътека, парна баня, терапия с тиня и луга, парафинотерапия, вани за обичайни и новаторски лечения, перлена вана, " пеещи " душове.
Ще се построи също лаборатория за обществени нововъведения, рекреативен хюмън дизайн и нишов туризъм.
На първия етаж са планувани няколко зали: конферентна, музикална зала, компютърна, образна. И още лаборатория за разбор, цифровизация и реституция на аудиовизуалното завещание, техническо помещение и други
Средствата за строителството са обезпечени посредством плана „ Изграждане и развиване на център за върхови достижения " Наследство БГ ", от Оперативна програма " Наука и обучение за образован напредък ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР