Инженерингът, сроковете за изготвяне на проекти и ниската им цена

...
Инженерингът, сроковете за изготвяне на проекти и ниската им цена
Коментари Харесай

Камарата на архитектите: Обществените поръчки са вредни за градската среда


Инженерингът, периодите за правене на планове и ниската им цена и действителното премахване на проектанта от строителството са главните аргументи за вредата от публичните поръчки за градската среда, бе изтъкнато на конференция на Камарата на архитектите в България (КАБ) през днешния ден.
Инженерингът е все по-често употребена процедура при публични поръчки, при която общината или държавен орган разпореждат на спечелилата компания реализатор да изготви плана и след това да извърши строителството, изясни арх. Петкана Бакалова, зам.-председател на КАБ. Така се отстрани проектантът като самостоятелна страна, която отстоява концепцията си и не прави взаимни отстъпки с реализацията й. Строителната компания даже да наеме архитект, той е подвластен от нея и е податлив да трансформира плана си съгласно нейните претенции.
"А той, строителят, просто желае оптималната облага, което значи доста пари за ниско качество на осъществяването ", изясни арх. Бакалова. Вместо общината като възложител да диктува изискванията и да слага условия към плана, тя оставя всичко това на компанията реализатор, добави тя. Скандален образец за социална поръчка инженеринг арх. Бакалова уточни строящата се сега Градска изложба на Пловдив. Тя е за 4.2 млн. лева с Данък добавена стойност и определената за реализатор компания сама изготви плана и в този момент го осъществя. "Никой не знае по какъв начин ще наподобява бъдещата изложбена зала ", сподели арх. Бакалова.
От КАБ поискали да видят плана, само че община Пловдив отказала с аргумента, че имало авторски права. Но се оказало, че самата община държи авторските права на плана дружно с компанията реализатор. Сградата към този момент се строи, а няма под земята паркинг! Фирмата се оправдава, че не го планувала поради "опасност от археология ". Но на това място се знае, че няма археология и това е просто опрощение ", означи арх. Емил Жечев от КАБ.
Другият огромен извършител на неприятна архитектура и строителство е критерият на публичната поръчка за период за правене на плана. Общината по предписание избира канидата, предложил най-кратко време. Така в столичния регион Панчарево за подсилване на локалното учебно заведение е спечелила компанията, предложила период от 4 дни за проектирането на значимия ремонт на постройката.
Кметът на София Йорданка Фандъкова разяснява пред публицисти изнесения случай, съобщи организация "Фокус ": "Ако има случаи, в които за планиране са дадени 4 дни, това е безусловно неприемливо. Няма по какъв начин да се случи добър план ".
В Гоце Делчев е спечелил план за детска градина, направен за 2 дни, а в Златоград общо 44 обекта са били проектирани за 10 дни, сподели още арх. Бакалова.
Причината за тези неуместно къси периоди е, че общината авансово е избрала спечелилия в публичната поръчка и той е изготвил плана още преди да търга, защото знае, че ще завоюва.
Третата причина за нездравословния резултат от публичните поръчки е умишленото събаряне на цените за планиране от страна на общините, означи арх. Бакалова. В Евросъюза и на всички места в правовия свят цената на плана (на интелектуалната част) е 12% от цялата строителна стойност на обекта. Този дял е и равнището на европейското финансиране у нас, което в строителния отрасъл се ръководи от Министерството на районното развиване и благоустройството (МРРБ), посочи арх. Петър Киряков. Той е пресметнал какво става по-късно по веригата с тези 12% за плана.
"5% от строителната стойност се отделят за така наречен самостоятелен контрол, който е чисто български патент и не съществува на никое място другаде по света. 2.5% от строителната стойност отиват за финансиране на чиновници на Министерство на регионалното развитие за направа на механически задачи и организация на ръководството на плана. Други 2.5% са за чиновниците на общината, където е обектът. Те извършват непредвидената в Закон за устройство на територията роля на "ръководител план ". Това е още един български патент. Така под 2% от строителната стойност се дефинира като индикативна стойност на публичната поръчка, под която участниците в нея би трябвало да създадат своите предложения. Обобщено може да се каже, че цената на плана от 12% пада до 2% и тези 10% по-малко не се икономисват на вложителя, а се употребяват за упоменатите характерни за България действия, които са непознати в европейската процедура ", означи арх. Киряков.
Ръководството на КАБ се сплоти към мнението, че при значими за образа на градската среда обекти вместо социална поръчка най-хубавото решение е да се провеждат архитектурни състезания.
На въпрос за какво проектантът на ремонта на ул. "Граф Игнатиев ", арх. Иво Пантелеев, който е член на КАБ, след рецензиите се скри от медиите, ръководителят на камарата арх. Борислав Игнатов изясни, че не приема неговото държание. Беше изтъкнато, че за несполуките с "Граф Игнатиев " и площад "Гарибалди " не е отговорен единствено проектантът, а и възложителят – Столична община. Тя е трябвало да реализира надзор, тъй като бе изтъкнато, че същата компания реализатор "Джи Пи груп " съвършено обнови централната бургаска улица "Княз Богориди ". Но там по време на ремонта неразделно на обекта е бил проектантът и зам.-кметът по строителството на община Бургас. Докато по софийската "Граф Игнатиев " зам.кметът по строителството Ирина Савина не е виждана, подчертаха архитектите.
Поставените проблеми към процедурите с публичните поръчки ще бъдат тематика на среща през днешния ден сред управлението на КАБ и кмета на София Йорданка Фандъкова. Ще участват и зам.-кметът по финансите Дончо Барбалов и основният проектант Здравко Здравков. "На срещата е поканен и арх. Пантелеев, само че дали ще пристигна, не зная ", добави ръководителят на КАБ Борислав Игнатов.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР