Инженери разработват нова батерия, която се справя с безпокойството за

...
Инженери разработват нова батерия, която се справя с безпокойството за
Коментари Харесай

Батерия за електромобили се зарежда за 10 минути


Инженери създават нова батерия, която се оправя с безпокойството за пробега
(снимка: Chao-Yang Wang’s lab / Pen State)

Американски откриватели създадоха нова батерия за електрически коли, която се зарежда единствено за 10 минути и може да обезпечи 400 километра пробег с едно зареждане.

Електрическата батерия е направена от литиево-железен фосфат, който е прочут със своята „ ненадмината сигурност ”. Той може бързо да се загрява и охлажда – а това, съгласно учените, е „ ключът към бързото зареждане и дългия живот ”, заяви.

Системата може да се оправи с „ безпокойството за пробега – опасението на водачите, че няма да имат задоволително заряд в електрическото си транспортно средство (EV) и няма да могат да стигнат до дестинацията си. Това безпокойствие се сочи като съществена причина доста хора да се въздържат от замяната на  с електрически.

Изследователите споделят, че новата батерия е способна да обезпечи сила за повече от 3,5 милиона километра пробег през своя живот. Според тях, батерията би могла да стане „ добре завършена система за сила за електрически автомобили за всеобщия пазар ”, в случай че се комерсиализира.

„ Вече няма да има безпокойствие за пробега, а батерията е налична ”, споделя Чао-Ян Уанг от държавния университет в Пенсилвания (наричан още Пен). „ Много бързото зареждане ни разрешава да понижим размера на батерията, без да провокираме безпокойствие за пробега ”.
още по тематиката
Електромобил с такава батерия може да форсира до 100 км/ч за към три секунди. В него човек ще се усеща като в Порше, сподели още Уанг.

„ Разработихме много интелигентна батерия за електрически транспортни средства за всеобщия пазар, постигаща паритет на разноските по отношение на транспортните средства с мотори с вътрешно горене ”, споделя Уанг.

„ Ето по какъв начин ще променим средата – и няма да допринесем единствено за първокласните коли. Нека всички да могат да си разрешат електрически транспортни средства ”, заключава той.

Батериите имат три съществени съставния елемент – анод, катод и електролит. Тъй като литият е мощно реактивен детайл, той съхранява огромно количество сила, по тази причина е желан за акумулатори. Но обичайно употребяват течен електролит (запалима течност на въглеродна основа), който от време на време основава проблеми и се сочи като причина за немалкото случаи на акумулатори, които избухват в пламъци при прегряване да вземем за пример.

Литиево-железните фосфатни (LFP) акумулатори се сочат като по-безопасна опция. Те употребяват литиев стоманен фосфат (LiFePO4) като катоден материал, към този момент са тествани в електрически автомобили и са известни с сигурността си.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР