Инженери от Канада се вдъхновиха от невероятната способност за захващане

...
Инженери от Канада се вдъхновиха от невероятната способност за захващане
Коментари Харесай

Миниатюрен катерещ се робот, вдъхновен от геконите и гъсениците, може да помага на хирурзи при операции

Инженери от Канада се въодушевиха от невероятната дарба за захващане на геконите и ефикасното напредване на гъсениците и сътвориха дребен робот, който един ден може да стартира да оказва помощ на хирурзите при осъществяването на комплицирани интервенции, заяви Science Daily.

Машинката, основана от специалисти от университета на Ватерло, използва ултравиолетова (UV) светлина и магнитна мощ, с цел да се придвижва по всевъзможни повърхности, даже по стени и тавани.

Това е първият по рода си мек робот, който не се нуждае от външен източник на зареждане. Благодарение на отдалеченото му ръководство той може да откри редица приложения, да вземем за пример да подкрепя хирурзи по време на интервенции или за търсене на рискови или труднодостъпни места по време на избавителни акции.

Направен от образован материал, роботът, наименуван от откривателите GeiwBot на създанията, които са го въодушевили, може да бъде променян на молекулярно равнище. Така той ще е в положение да имитира метода, по който геконите се прикрепват към повърхности - даже към отвесни стени и тавани, и разтягащото се дъговидно напредване на гъсениците. 

Роботът е дълъг към четири сантиметра, а широчината и дебелината му са надлежно три и един милиметра. За да го конструират, инженерите са употребявали течнокристални еластомери и синтетични залепващи подложки.

" Въпреки че към момента има ограничавания, които би трябвало да се преодолеят, тази разработка съставлява значим стадий в потреблението на биомимикрията и интелигентните материали за меки роботи ", споделят откривателите. " Природата е превъзходен източник на ентусиазъм, а нанотехнологиите са трогателен метод за използване на нейните уроци ".

Следващата цел на учените е да разработят катерещ се мек робот, задвижван само от светлина, който не се нуждае от магнитно поле. 

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР