Инжекциите против разгонване обикновено се използват за предотвратяване на нежелано

...
Инжекциите против разгонване обикновено се използват за предотвратяване на нежелано
Коментари Харесай

Инжекции против разгонване при кучета и котки - ползи и вреди

Инжекциите срещу разгонване нормално се употребяват за попречване на нежелано държание на домашни любимци през интервалите на разгонване. Тези инжекции нормално са предопределени да понижат желанието за размножаване и да подобрят цялостното здраве на домашния любим.

През последните години инжекциите срещу разгонване стават все по-популярен способ за надзор на популацията на домашни любимци. Тези инжекции работят като краткотрайно или непрекъснато предотвратяват разгонването на куче или котка, което може да помогне за попречване на нежелани котила и понижаване на броя на животните в приютите.

Въпреки това, както при всяка здравна интервенция, инжекциите срещу разгонване идват както с изгоди, по този начин и с вреди.

Ползи от инжекциите срещу разгонване при кучета и котки

 Инжекции срещу разгонване при кучета и котки - изгоди и вреди

Ефективен надзор на популацията

Инжекциите срещу разгонване могат да бъдат ефикасен метод за надзор на популацията на домашни любимци. Чрез попречване на размножаването на домашни любимци може да се понижи броят на животните в приютите и на улицата. Това може да помогне за понижаване на броя на животните, които се евтаназират всяка година заради липса на домове.

Удобство

Инжекциите срещу разгонване могат да бъдат по-удобни от обичайните интервенции за стерилизиране и кастрация. Инжекцията се слага бързо и елементарно, без да е нужна упойка или интервенция. Това може да бъде изключително потребно в региони, където ветеринарните запаси са лимитирани.

Цена

Инжекциите срещу разгонване могат да бъдат по-евтини от обичайните интервенции за стерилизиране и кастрация. Това може да ги направи по-достъпна алтернатива за притежателите на домашни любимци, които може да нямат ресурсите да платят за по-обширна процедура.

Вреди от инжекциите срещу разгонване

 Инжекции срещу разгонване

Здравословни опасности

Като всяко лекарство, инжекциите срещу разгонване могат да дойдат с евентуални опасности за здравето. Някои кучета и котки могат да изпитат странични резултати, като отичане или раздразнение на мястото на инжектиране, промени в държанието или апетита и други затруднения.

Неефективност

Инжекциите срещу разгонване може да не са толкоз ефикасни, колкото обичайните интервенции за стерилизиране и кастрация. В взаимозависимост от типа на употребяваната инжекция, резултатите може да изчезнат с времето и домашните любимци може да възвърнат способността си да се възпроизвеждат. Това може да докара до непредвидени котила и да анулира изгодите от инжекцията.

Етични проблеми

Някои хора имат етични терзания по отношение на инжекциите срещу размножаване. Някои настояват, че те може да са форма на химическа кастрация, което повдига въпроси по отношение на благосъстоянието и автономността на животното. Освен това някои се тормозят, че краткотрайният темперамент на инжекцията може да докара до по-безотговорни практики за развъждане, защото притежателите на домашни любимци може да не подхващат нужните стъпки за попречване на нежелани котила в бъдеще.

Заключение

Инжекциите срещу разгонване могат да бъдат потребен инструмент за надзор на популацията на домашни любимци, само че също по този начин идват с евентуални опасности и етични проблеми. Собствениците на домашни любимци би трябвало деликатно да претеглят изгодите и вредите от инжекциите срещу разгонване и да се съветват със своя ветеринарен доктор, с цел да дефинират най-хубавия вид за своя домакински любим. Важно е да запомните, че до момента в който инжекциите срещу разгонване могат да бъдат потребен инструмент за понижаване на свръхпопулацията на домашни любимци, те не са сурогат на виновното владеене на домашни любимци, в това число стерилизиране и кастрация.

Вижте още:

- Какво да вършим при първо разгонване на женското куче;

- Как протича разгонването при котките.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР