Инж. Стилияна Бакалова, летец-пилот и докторант в Техническия университет -

...
Инж. Стилияна Бакалова, летец-пилот и докторант в Техническия университет -
Коментари Харесай

Пловдивчанка, летец и докторант в ТУ, с американска стипендия

Инж. Стилияна Бакалова, летец-пилот и докторант в Техническия университет - Пловдив, завоюва стипендия от 10 000 $ на американската фондация " Амелия Еърхарт " в конкуренция със свои връстнички от над 30 страни, съобщи.

За първа година стипендията е връчена на докторант, учащ се в България. Стилияна Бакалова е втора в листата на спечелилите стипендия " Амелия Еърхарт ". По информация в уеб страницата на фондацията има още 4 българки, определени за стипендиантската стратегия в предишни години, само че учащи се в други страни.

" Изключително съм признателна, че хора от другия завършек на света, правят оценка моята кандидатура и реализирани триумфи, по време на професионалното ми развиване. Името на Амелия Еърхарт буди в мен удивление и ентусиазъм, подбудени от метода й на живот, мотивация, възторг и смелост за гонене на фантазиите и задачите й ", разяснява Стилияна Бакалова.

 Снимка: Българска телеграфна агенция

Тя разясни, че ще употребява 10 000 $ за своето академично развиване. " Целта ми е да разширя кръгозора и в професионална тенденция и да подкрепя финансово професионалното си израстване "

Стипендията е учредена през 1938 година от съдружие Zonta International в чест на Амелия Еърхарт - жената-летец и член на Зонта, която първа е прелетяла със аероплан Атлантическия океан и изчезнала безследно в Тихия океан в опит за околосветска обиколка със аероплан. Стипендията от 10 000 щатски $ се присъжда годишно. Получават я до 35 дами, последващи докторска степен по аерокосмическо инженерство и галактически науки.

От основаването на програмата през 1938 година, Zonta е присъдила 1 674 стипендии на Амелия Еърхарт на обща стойност над 11 милиона щатски $ на 1245 дами от 75 страни. През тази година фондацията дава 36 стипендии на докторантки от 17 страни. Zonta International има 100 годишна история и е основана в Бъфало Съединени американски щати от жени-лидери в своята професионална област. Целта на сдружението е подкрепяне и издигане на ролята на дамата в обществото. Zonta International има посланичество в Организация на обединените нации и взе участие в сесиите на организацията.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР