Инж. Петко Стоев е докторант в секция Кибер-физични системи към

...
Инж. Петко Стоев е докторант в секция Кибер-физични системи към
Коментари Харесай

Рехабилитационен робот ще помага на пациенти след инсулт или злополуки да се възстановят у дома 


Инж. Петко Стоев е докторант в секция Кибер-физични системи към Института по осведомителни и информационни технологии – Българска академия на науките, а планът, с който печели премията от 30 000лв, е първообраз на робот вид екзоскелет, който ще оказва помощ за рехабилитацията на възстановяващи се от инсулт или други злополуки пациенти.

" Най-важната иновация при този робот е, че пациентите, които имат потребност от възобновяване след инсулт, тежки злополуки или след счупвания в крайниците, ще могат да се възвръщат пълноценно в домашни условия “, споделя Петко Стоев.

Роботът ще бъде основан на правилото на телемедицината - ще извършва рехабилитационните процеси самостоятелно, след заложени от здравно лице параметри.

Името на робота ще бъде Re4Life и ще бъде предлаган на лечебни заведения, рехабилитационни и лечебни центрове, които ще отдават устройството за възобновяване на пациентите в домашни условия.

На пазара няма робот, който да разрешава пълноценна рехабилитация в домашни условия. Ние даваме това решение. Това е неосъществена до момента оригиналност, даваща опцията за цялостно рехабилитиране в домашни условия изцяло самостоятелно, въз основата на телемедицината.

Инж. Стоев е извънредно зает със здравето на хората. Още от дете той
Всичко за Вашата сватба
желае да бъде инженер по роботика и да основава артикули, които вземат решение разнообразни по естество проблеми. Той е създател и на стартъп компания. чиято съществена цел е основаването и генерирането на високотехнологични кибер-физични решения, подобряващи качеството на живота на хората.

Идеята за Re4Life идва откакто непосредствен другар на доктор Стоев претърпява тежък случай и има потребност от възстановителни процедури.


Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News
PromoMall.bg