Инж. Борислав Кръстев е директор на общинското предприятие Организация и

...
Инж. Борислав Кръстев е директор на общинското предприятие Организация и
Коментари Харесай

Борислав Кръстев: Пловдив е сред градовете с...

Инж. Борислав Кръстев е шеф на общинското дружество „ Организация и надзор на превоза “ от началото на 2016 година. Преди това бе началник на  на плана „ Модернизация и развиване на резистентен градски превоз в град Пловдив “ на стойност над 40 млн. лв., финансиран по оперативна стратегия " Регионално развиване ".  

Строителен инженер е, работил е по специалността си в частни компании като реализатор и строителен контрол на обекти.  Министерството на труда и обществената политика го притегля за супервайзър на програмата „ Красива България “. Под негово управление са осъществени и други планове на МТСП.  На 46 години е,  семеен, с две деца.  

- Г-н Кръстев, на 10 февруари се навършиха две години, откогато по контракт с Община Пловдив компания " Индра Системас " АД трябваше да вкара електронно таксуване в градския превоз. Защо автоматите за продажба на билети и карти все по този начин не работят, а електронните табели дават непълна и неточна информация?

-Електронните табла по спирките дават безусловно вярна и точна информация за идването на всички рейсове, които са оборудвани и свързани към системата за ръководство на градския превоз, а водачът  е записал курса, който извършва. Липсата на информация  не се дължи  на това, че системата  не работи или работи погрешно. Причината е, че част от рейсовете не са оборудвани. Когато в транспортното средство не е инсталирано техническо устройство, няма по какъв начин върху електронното табло да се появи  информацията за неговото идване на спирката.

Шофьорът  също би трябвало да извърши някои дейности:  при започване на промяната да се чекира, да вкара вярно своя код, номера на линията и следващия номер на колата, т.е. курса, който ще извършва. Системата запомня тези данни, започва  да следи рейса и дава  данните върху електронните табла. Ако водачът не се чекира или го направи неправилно, информацията също ще е неправилна или въобще ще липсва.   

В автоматите за продажба на билети по спирките към този момент фактически е задействана единствено опцията за „ анализиране на карта ”. Така е, тъй като

новите рейсове към момента не са оборудвани

 и няма техническа опция издадените и заредени от автоматите транспортни документи да бъдат валидирани и тествани.

- Кога този  план, за който са платени 20 млн. лв., ще бъде дефинитивно изпълнен?  

-Проектът беше осъществен още в края на 2015 година, когато всички налични 285 рейса към оня миг бяха оборудвани с устройства и интегрирани в системата за ръководство. Бяха инсталирани и всички 91 автомата в публични здания и по спирките. Още тогава системата беше подготвена за стартиране, а с решение на Общинския съвет стартът беше плануван за 1 април 2016 година

Точно на тази дата таблата заработиха и стартира продажбата на първите електронни карти. Междувременно превозвачите модернизираха огромна част от автопарка, като купиха нови рейсове и усъвършенстваха транспортната услуга. В техните контракти обаче не беше заложено условието сами да оборудват транспортните средства за електронно таксуване. Така устройствата от старите рейсове се демонтираха, само че не бяха трансферирани в новите транспортни средства.

Както знаете, организирахме конкурс за 13 от общо 29-те автобусни линии - №1, 6, 7, 15, 16, 18, 29, 37, 44, 66, 99, 116 и 222. Процедурата по публичната поръчка за избор на реализатор се забави поради обжалвания и  договорът беше подписан  на 1 март.  В него е планувано  превозвачите за своя сметка да инсталират оборудването, належащо за електронното таксуване.

Новите 118 рейса по 13-те линии  през деня ще извършват маршрутното разписание, а нощем в тях да се слагат устройствата. Прогнозират, че за задачата ще са им нужни към 9 месеца. Община Пловдив води диалози  с превозвачите и компанията,  която ще оборудва рейсовете, този период да се редуцира. Всяка една от страните е заинтригувана час по-скоро да даде допустимо най-хубавата услуга за пловдивчани. Преговаряме също за по-бързото съоръжение на новите рейсове, доставени от превозвачите и по другите 16 линии от общинската транспортна скица, които извършват услугата по старите контракти.

Целта е през есента действително да въведем електронното таксуване в градския превоз. От началото на новата образователна година през септември планираме  да стартираме

 продажбата на електронни карти за възпитаници, студенти,

пенсионери и другите жители с преференции. 

- Според специалистите, подготвили програмата за възстановяване на атмосферния въздух в Пловдив, превозът е един от главните замърсители.  На каква възраст са градските рейсове, такситата и маршрутките, които се движат в Пловдив?

-Една от главните ограничения на Община Пловдив в битката за по-чист въздух е да има  удобен градски превоз, тъй че от ден на ден пловдивчани да го употребяват. Затова  бяха удължени маршрутите на част от автобусните линии до промишлените зони и новите  квартали, където до момента  никога не е имало градски превоз. Предвижда се и отсега нататък цените да останат измежду най-ниските в страната - 1 лева за билет и 16 лева за преференциална месечна карта.

Пловдив е измежду градовете с най-екологичен градски превоз. Всички 118 нови рейса са с категория на мотора EURO 6, а по другите контракти  са доставени транспортни средства  с EURO 5, EEV и EURO 6. Средната им  възраст е от  2014 година, а на  маршрутките  -  2010 година Контролът върху тях се реализира от Изпълнителна организация „ Автомобилна администрация ”.

- Кметът Иван Тотев разгласи, че рейсовете към този момент ще минават по-често, а разписанията за някои от линиите ще се удължат до 24 часа. Каква е обстановката сега и какви решения са взети в транспортната комисия?

-Стигнахме до консенсус 5 автобусни линии с направления, които обгръщат територията на целия град, да работят с лятно разписание до среднощ, а със зимното - до 23 ч.  Въз основа на разбора на  пътникопотока ще бъдат прецизирани  също и интервалите в маршрутните написания. Интервалите от 20-30 минути по някои линии сигурно ще бъдат понижени. Предложенията за промени следва да се обсъдят и с новите превозвачи по 13-те линии. За да влязат в действие, е належащо решение на Общинския съвет.

- Мнозина водачи настояват, че " умните " светофари усилиха тапи в Пловдив.  Обсъждат ли се разновидности за по-ефективно контролиране на сигналите и съответно на Сточна гара - на кръстовището на бул. " Христо Ботев ", " Найчо Цанов " и " Цар Борис III Обединител "?

-Гражданите би трябвало да са наясно, че не всяка метаморфоза на светофарна уредба, която основава комфорт при ляв завой, безусловно може да бъде избрана като „ интелигентна “. На доста невралгични кръстовища, измежду които в последно време включихме  ул. „ Кукленско шосе “ и бул. „ Никола Вапцаров “, посредством полутурбинна организация на придвижването

въведохме предпазен ляв завой.

Те обаче към момента не са включени към системата за ръководство на трафика.
От Центъра за ръководство на трафика се следят 50-те кръстовища, осъществени по транспортния план, като при нужда,  според данните от трафик-детектора, диспечерът може гъвкаво да смени програмата - примерно от 60:60 секунди зелен светофар в двете направления да я размени на 50:70. Това наложително се реализира по авансово дефиниран и утвърден от Пътна полиция набор от циклограми /цикълът, в който се сменят цветове на светофарите в съответните посоки/.

- Наши читатели се възмущават, че товарните камиони от Митницата вървят през града към Карловско шосе вместо по околовръстното шосе,  и в допълнение задръстват улиците. Има ли възбрана за тирове и камиони да влизат в необятния център и какви са рестриктивните мерки?

-Във връзка с реконструкцията на пътя Пловдив-Асеновград на товарните коли е даден краткотраен маршрут по ул. „ Кукленско шосе ”, през бул. „ Санкт Петербург ”, бул. „ Освобождение ” и по най-бързия метод директният трафик се изнася по бул. „ Цариградско шосе ” в посока отвън града.

- На кои улици тази година ще бъдат  монтирани  нови светофари?

-Във всеки план, обвързван с пътната инфраструктура, са планувани оптимални ограничения за сигурност, в това число и светофари. В бюджета за 2018 година са планувани средства за пет светофарни уредби - две на „ Карловско шосе “ и три на бул. „ Копривщица “.

- В Пловдив към момента има десетки улици без осветяване. На кои от тях ще светнат лампи през 2018 година?

-Пловдив става все по-осветен град с помощта на средствата, които общината всяка година влага. Осветлението е неизменима част от реализацията на всеки план на пътна реорганизация. Старите лампи  се заменят с по-ефективното и икономично  LED осветяване. Общинското дружество  „ Организация и надзор на превоза ” непрекъснато се грижи за положителната поддръжка и стремително реагира при всеки подаден сигнал за неправда.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР