Инициатори за строителството на нов православен храм, които събират средства

...
Инициатори за строителството на нов православен храм, които събират средства
Коментари Харесай

Зов към щедрите българи: Търсят се ктитори за параклиса „Св. Пантелеймон“ в чирпанския край

Инициатори за строителството на нов православен храм, които събират средства за построяването му повече от година, се свързаха с нас с молба да разпространим техния апел към донори, които да оказват помощ за това положително дело. Подробности за начинанието разгласява електронното издание „ Гласът на България “.

До всеки рухнал или пропуснат храм стои ангел страж. Той пази осветеното място за времето, когато хората още веднъж ще го възкресят за нов живот. В това имат вяра хората, заели се да възстановят един античен манастир.
Той се е намирал до село Стоян Заимово, община Чирпан, в красивата околност „ Голяма църква “. От тогавашния комплекс от XII век през днешния ден са останали единствено руини, скрити подземен.

Мястото на старинната света обител било посочено в свръхестествено предсказание. Двама овчари, без значение един, от различен видели в дъбовия лес мъж в бели облекла. Той се явил на поляната на 1,5 км северно от Стоян Заимово. На различен локален човек – дядо Иван Желев /който към този момент не е сред живите/ – на това място се явил във привидение св. Пантелеймон и му разказал, че там е съществувал феодален мъжки манастир, към който се стичали за излекуване доста вярващи християни. По време на турското иго, обаче, светата обител била унищожена от турци-разбойници. За да бъде и през днешния ден в помощ на страдащите, манастирът би трябвало да бъде въздигнат от руините…

Щом чул това свръхестествено признание, старецът почнал да копае в тревата. И в действителност – скоро под пръста се появил дувар от античния манастир. Дядо Иван отишъл в историческия музей на Чирпан, и известил за откритието си археоложката Якимова. Тя пристигнала на терена и удостоверила, че изпод в действителност лежат основите на храм…

До през днешния ден историята и точната датировка на руините остава мистерия. В архивни данни от възрожденеца Никола Събчев се приказва, че сред селата Стоян Заимово и Съединение е имало 5 църкви и манастири. За това говорели освен спомените на локалните, а и религиозната топонимия. Например, посочената от св. Пантелеймон поляна се намира в местността „ Голяма църква “. Наблизо има местности Медна и Каменна църква.

“Историите са доста, а мястото в действителност е неповторимо и има невероятна мощ. Време е към този момент тук да се вдигне най-малко един параклис ”, разяснява Златка Колева. По думите ѝ, главният проблем е, че години наред чакат мястото да бъде допроучено от общинските археолози. А до тогава нищо не можело да се строи, защото обектът е със статут на монумент на културата.

Въпреки това, нещата се придвижват напред, въпреки и постепенно. Основен основател за възобновяване на тогавашната обител е психоложката Златка Колева. Вече е образувано църковно настоятелство на бъдещия параклис „ Св. Пантелеймон “; негов предстоятел е архиерейският наместник на Чирпанска духовна околия – отец Иван Иванов. Закупена е /забележете – на търг!/ и земята за градежа. Идеята е подкрепена от доста откровено вярващи хора – измежду тях и художници, поети, писатели, музиканти, политици и общественици, както и наши българи емигранти в Съединени американски щати, Германия Великобритания… Сред тях е и поетът Валери Станков, който написал и особено стихотворение:

ПАРИ ЗА НЕБЕСЕН ПАРАКЛИС
През ко̀сите камшици на дъжда,
през локвите – под мен натаралежени,
ще си развея бялата брада –
към Рила ли, към Пирин ли, към Вежен ли,

на мене ми е към този момент все едно
къде, с кого – и по какъв начин ще очаквам края си,
дали – задремал в една купа сено,
или – обесен в плетката на паяци,

в мъглявини от безпорядък и от пушек,
в които Бог заприда ни надеждици,
вероятно ще съм по-необходим? –
записал своя прощален грош в платежното,

не съм примъквал камъни за храм,
тъй като цялостен живот живях със дяволи –
и ето ме в този момент – преклонен и самичък,
стърча измежду очакванията си ялови,

ей така ще се стопя, светулка в Ад,
и можете на кръст да ме зачеркнете –
човек, липсващ в по-добрия свят,
във който хората издигат черквици.

В банковата сметка на настоятелството към този момент има близо 8 000 лв.. За градежа ще са нужни към 30 000 лв.. Така че всеки, който има на сърце, може да способства със своята скромна милостиня към святото дело на инициативните чирпанлии. Сметката е следната:

УниКредит Булбанк клон Чирпан

BG 50 UNCR 7000 15 23 08 58 95

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР