Инициативният общественият комитет Асеневци във Велико Търново се преименува на

...
Инициативният общественият комитет Асеневци във Велико Търново се преименува на
Коментари Харесай

Инициативен кометет “Асеневци” поръча 10 меча за дарители на мегапроекти

 005-1_1024x768  003_1024x768  006_1024x768
Инициативният публичният комитет „ Асеневци ” във Велико Търново се преименува на Общонароден. Решението е на Управителния съвет на 33-членната организация.

Председателят на комитета Марин Павлов разгласи, че ще връчват почетна премия – меча на Асеневци, дружно със значка и уверение на персони, съдействали реализацията на трите плана, върху които работят от комитета.

“На донори и съидейници ще бъдат давани две награди годишно, а това ще се случва след гласоподаване на Управителния съвет, по време на огромни празници. Вече поръчахме 10 меча, а направата им ще е във военния цех „ Терем-Ивайло ”, осведоми Павлов.

Той добави, че от комитета ще упорстват 22 март, когато е обичайният празник на Велико Търново, да бъде разгласен за народен празник. Инициаторите ще внесат за предлагането в Общинския съвет.

„ Ще внесем предлагането дружно с тях в Народното събрание. Ако го нямаше въстанието на Асеневци, нямаше да го има нито трети март, нито 22 септември ”, безапелационен е Павлов.

До края на април се чака Министерството на културата да даде своето мнение по отношение на предлагането, импортирано от Община Велико Търново, за двата обекта – паметника на цар Ивайло на хълма Света гора и позлатяване на кубетата на Патриаршията. В плана на експертите Патриаршията ще попада като „ Пантеона на България от Средните епохи ”.

„ И трите обекта са изпълними. Искаме единствено утвърждение, значимо е за нас по какъв начин се одобряват от обществеността. За част от плановете сме обезпечили финансиране, а екипите са от хора с доста висока подготовка, известни общественици и учени ”, акцентира деканът на Историческия факултет на ВТУ проф. Иван Тютюнджиев, който управлява екипа за създаване на монумент на Ивайло в парка Света гора.

Идейният план е дело на починалия проф. Димитър Даскалов, само че неговият наследник е поел уговорката да продължи делото на своя татко. Сумата, нужна за този план, е 1,6 млн. лв., а средствата ще бъдат обезпечени от донори.Позлатата на Пантеона на България от Средните епохи ще коства 1,2 млн. лв., а най-скъпо ще коства вложението в моста над река Янтра – 8 млн. лв.. Той ще е дълъг 97 метра, с 4,5 метра пешеходна зона, а след построяването му 70-80 души ще бъдат наети на непрекъсната работа в комерсиалните и културни обекти, които ще се намират там, разясниха проектите си от Общонародния комитет.33-ма души членуват в организацията. Целта е числеността им да се резервира, тъй като тя носи символика – Христовата възраст. Най-новите членове са двама – това са проф. Диана Гергова и архитектът доцент Д-р Валентина Върбанова.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР