Инициативният комитет, който се обяви за запазване на археологическото наследство,

...
Инициативният комитет, който се обяви за запазване на археологическото наследство,
Коментари Харесай

Инициативният комитет организира автошествие - протест за запазване на археологическото наследство

Инициативният комитет, който се разгласи за опазване на археологическото завещание, намерено при разкопките край благоевградското село Покровник и изместване на трасето на Автомагистрала " Струма ", провежда автошествие - митинг.

От групата, позната в обществените мрежи като " Спаси Скаптопара ", нарекоха шествието " траурно ", защото алегорично ще погребат културно-историческото завещание, намерено при избавителните изследвания. Според тях строителната техника има подготвеност още на следващия ден да продължи построяването на автомагистралата през терена, където се правят разкопките.

Днес е последният ден от археологическите изследвания на терена от близо 60 декара, като най-ценните неща, открити досега, са остатъци от римска вила от 4 век, две гробни камери от 2 век, раннохристиянски храм и относително непокътната римска баня.

Предложението на ръководителя на екипа доцент Здравко Димитров е с евакуиране да бъдат преместени гробниците, вилата и черквата до римската баня, която е отвън сервитута на автомагистралата, и там да бъде построен музей навън, което съгласно него никога няма да наруши полезността на находките.

Археологът изрази вяра, че страната ще обезпечи средства за продължение на изследванията на запад, където е същинското римско населено място.

От Инициативния комитет, обединил благоевградчани към тезата, че разкритото е античното населено място Скаптопара, изрично не одобряват този вид и упрекнаха страната в разрушение и бетониране на културно-историческото завещание.

Началото на траурното автошествие е оповестено за 17.00 часа.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР