Инициативата на Европейската комисия WiFi4EU или „Интернет за всеки“, ще

...
Инициативата на Европейската комисия WiFi4EU или „Интернет за всеки“, ще
Коментари Харесай

До момента 7502 общини от ЕС са кандидати за безплатен безжичен интернет

Инициативата на Европейската комисия WiFi4EU или „ Интернет за всеки “, ще надгради политиките, които следваме в областта на цифровите технологии. Това съобщи министърът на превоза, осведомителните технологии и известията Ивайло Московски при взаимното показване с комисаря по цифрова стопанска система и цифрово общество Мария Габриел на плана за безвъзмезден безжичен интернет на публични места в Европейския съюз.

Московски добави, че в България има добра инфраструктура за широколентов достъп до интернет. В същото време обаче, съществува дисбаланс сред огромните градове и дребните селища, добави той. По думите му, скоростта на достъпа до интернет е на положително равнище, само че като покритие, има какво да се желае. „ Все още 32 % от българите не употребяват интернет и този план ще помогне на цифровото образование с още една крачка напред “, сподели още министър Ивайло Московски. Той прикани общините за интензивност, освен при регистрацията, само че и при кандидатстването за финансиране.

Еврокомисарят Мария Габриел благодари за интензивността на Ивайло Московски и неговият екип в популяризирането на WiFi4EU. „ За по-малко от една година от оповестяване на самодейността, към този момент сме в стадий на дейно осъществяване “, сподели още тя. Целта е за всички жители да има интернет, по тази причина самодейността се обръща към всички общини. Отделено е финансиране от 120 милиона евро през идващите две години, съобщи Мария Габриел. Тя напомни, че правилото на който ще се отпуска финансиране е, „ първи пристигнал, първи обслужен “. Комисарят добави, че сега тече регистрация и е извънредно значимо общините и операторите да прегледат изискванията. Кандидатстването с планове е на 15 май. До този миг 7502 общини от цяла Европа са се записали в онлайн платформата, като 193 от тях са от България.

В рамките на първия конкурс ще бъдат финансирани първите 1000 общини посредством специфичен логаритъм. Ако един план не бъде утвърден на първия стадий, той ще може да бъде подаден за финансиране от някой от идващите 4 състезанието.

Представителите на общините, които участваха на презентацията, благодариха за проведената среща и подчертаха, че ползата към самодейността е в действителност огромен, като доказателство за това е и броят общини, които към този момент са се записали за присъединяване в самодейността.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР