Инициативата Чиста Варна“ ще проведе своята стотна юбилейна акция по

...
Инициативата Чиста Варна“ ще проведе своята стотна юбилейна акция по
Коментари Харесай

Канят варненци на „Час на чистотата“ №100

Инициативата „ Чиста Варна “ ще организира своята стотна юбилейна акция по разчистване. Мероприятието „ Час на чистотата “ ще се състои през днешния ден, 26 март, от 11.00 часа.

Този път групата доброволци ще се погрижи да направи гората след картинг пистата, посока Добрева чешма, в едно още по-красиво място и да го освободи от всички насъбрани строителни боклуци.

Това оповестиха уредниците за Moreto.net, приканвайки всеки искащ да се включи и да даде своя принос за една по-чиста природа.

Инициативата „ Чиста Варна “ към този момент повече от 3 години сплотява доброволци, които желаят да живеят на едно по-чисто и по-приятно място и които желаят да покажат на близките, че чистотата е в нашите ръце и всичко зависи най-много от нас.

От края на 2019 година насам поддръжниците на начинанието са провели близо 100 почиствания на разнообразни места в морската столица и край нея. Кой в действителност стои зад самодейността и по какъв начин стартира всичко, описа за Moreto.net Стефан Крачунов. Той е един от първите поддръжници на концепцията.

Всичко стартира на 8 декември 2019 година. Тогава е първият „ Час на чистотата “, както доброволците назовават всяко мероприятие по събиране на отпадък. Тогава Стефан става част от събитието около другар. На място се среща с Анна, която е главният мотор на „ Чиста Варна “ и по чиято концепция стартира всичко.

Оказва се, че любовта към природата сплотява сърцата им и две години по-късно подписват брак. Така 97 „ Часа на чистотата “ по-късно те са все по този начин дружно и все по-убедени в задачата, която имат – да създадат Варна едно по-чисто и по-приятно място за всички нас, както и да дадат положителния образец на подрастващите.

В началото „ Чиста Варна “ стартира с към десетина доброволци. Сега всяко разчистване, което нормално се състои всяка неделя, се включват не по- малко от 20 души. Броят им от време на време доближава 60 – 80. Обикновено мероприятията се афишират във фейсбук групата„ Чиста Варна “, която към този момент има над 2000 поддръжници.

В акциите вземат участие хора от най-различни националности, на всякаква възраст. Част от групата във времето са били руснаци, украинци, англичани, французи, германци.

Инициаторите сами си обезпечават материали като чували, ръкавици и други нужни принадлежности. Общината спомага като извозва събраните боклуци.

Районът към Аладжа манастир е едно от най-мръсните места, които са чистили неведнъж във времето от групата. Впечатление прави обаче, че всеки идващ път отпадъците са все по-малко. Сякаш повече хора стартират да изпитват стеснение да хвърлят отпадък, когато видят почистено място, счита Крачунов. Споделя, че боклуци в големи количества постоянно има на Топлата вода край плажа.

Често отрядът се събира и в Морската градина. Прави усещане, че в последно време се поставят доста повече грижи за чистотата там, регистрира Стефан. Казва още, че във времето се появяват и от ден на ден кошчета за отпадък тук-там, на които преди време са липсвали. Казва, че резултат са дали и писмата, писани до Общината.

Всеки, който желае, може да се включи в следващия „ Час на чистотата “. Трябва да носи със себе си единствено положителното си въодушевление. След края на мероприятието постоянно има обща фотография на доброволците, а по-късно и почерпка с чай и сладки.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР