Инициатива за трансграничен Балкански коридор, който ще осигури тестване на

...
Инициатива за трансграничен Балкански коридор, който ще осигури тестване на
Коментари Харесай

Балкански коридор ще осигури тестване на автоматизирани автомобили до Западна Европа

Инициатива за трансграничен Балкански кулоар, който ще обезпечи тестване на свързани и автоматизирани коли до Западна Европа, бе стартирана по време на първото Българско председателство на Съвета на Европейски Съюз. Министърът на превоза, осведомителните технологии и известията Ивайло Московски, дружно с гръцкия си сътрудник с сектор цифрова политика, телекомуникации и медии Никос Папас и сръбския държавен секретар в Министерството на туризма и телекомуникациите Татяна Матич, подписа писмо за планове за съдействие в региона на обвързваното и автоматизираното шофиране.

Ивайло Московски означи, че съществена цел на самодейността е да се усъвършенства пътната сигурност, успеваемостта на придвижването и комфорта при шофиране. „ С помощта на технологиите, водачите ще могат да вземат верните решения и да се приспособяват към пътната конюнктура. В същото време, планът ще има позитивен резултат върху околната среда и ще бъдат подтиквани нововъведенията “, добави той.

Българският министър съобщи, че за България уговорките са свързани главно с обезпечаване на подобаваща инфраструктура за осъществяване на проби. Той добави, че са направени оферти при строителството на пътища и нови автомагистрали, да бъде построена и инфраструктура като канали, тръби, шахти за полагане на оптична съгласуваност, която да обезпечи опция за осъществяване на 5G мрежи за обвързвано шофиране. Осигурена е опция за даване на избрания за тестванията радиочестотен набор.

Включването на Сърбия в тестванията дава отговор и на самодейността за консолидиране на Западните Балкани в полезностите на Европа посредством присъединяване на страни от района в взаимни планове, дружно с страни членки на Европейския съюз, бе общото мнение на участниците в събитието.

Като последващи стъпки, трите страни би трябвало да синхронизират законодателството по въпросите на обезпечаване на сигурност по време на тестванията, достъпът до информация, нужна за обвързваното и автоматизираното шофиране и контакти с бизнеса за уточняване на елементи за действителното осъществяване на тестванията.

Подписването на документа бе в границите на Дигиталната асамблея София, 2018. В своите заключителни думи като хазаин на форума, министър Ивайло Московски изрече признателност на комисаря по цифрова стопанска система и общество Мария Габриел за отличното съдействие. Той се обърна с думи на благодарност и към всички представители на Европейската комисия и българското държавно управление, които работиха в екип, както за организирането на Цифровата асамблея, по този начин и за напредъка по значими досиета, в границите на Първото българско председателство. Българската страна получи висока оценка за постигнатото през последните шест месеца, както от комисаря Мария Габриел, по този начин и от представителите на Европейския парламент, Европейската комисия и министри от балканските страни, които участваха в заключителната сесия.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР