Информацията стана ясна от проведена среща на експертно ниво между

...
Информацията стана ясна от проведена среща на експертно ниво между
Коментари Харесай

53 861 лева са осигурени от МК за закупване на книги от библиотеките към читалищата в Русенско

Информацията стана ясна от извършена среща на експертно равнище сред представители на Областната администрация и Регионалния експертно консултантски и информативен център „ Читалища “ /РЕКИЦ/.

Парите ще бъдат разпределени сред 34 читалища от шест общини в района, като те са обезпечени по програмата „ Български библиотеки – модерни центрове за четене и осведоменост “. Според регионалния шеф Анатоли Станев това е една добра опция културните институции, изключително в дребните обитаеми места да обновят библиотечния си фонд. Припомняме, че и чиновниците от Областната администрация в Русе неведнъж са дарявали книги на читалища от района. 

Най-много средства са обезпечени за община Русе. Общо 13 читалища от общината ще получат малко над 22 600 лв.. Става дума за читалищата „ Зора-1866 “, „ Васил Левски – 1945 “, „ Захари Стоянов – 1937 “ и „ Ангел Кънчев – 1901 “ от гр. Русе. Останалите девет са в селата Просена, Сандрово, Ястребово, Тетово, Хотанца, Бъзън, Ново село, Червена вода и Семерджиево. Близо 9700 лв. ще отидат за други седем читалища в Сливо поле. В случая приказваме за културните институции в Ряхово, Бабово, Бръшлен, Голямо Враново, Юделник, Стамболово и самия град Сливо поле. Само с към 300 лв. по-малко или 9413 лв. ще бъдат дадени на други седем читалища в Ценовско. Средствата ще бъдат разпределени сред читалищата в Долна Студена, Ценово, Караманово, Джулюница, Новград, Белцов и Кривина. За община Ветово са отпуснати 8013 лв., като те ще бъдат разпределени сред читалищата в Смирненски, Ветово, Сеново и Писанец. 2780 лв. пък са отпуснати за община Борово. Читалищата, които ще бъдат финансирани там са в Екзарх Йосиф и град Борово. За община Две могили са планувани 1370 лв., като те ще отидат в читалището в село Чилнов. Важно изискване по програмата е, че най-малко 20% от закупените книги би трябвало да бъдат на български създатели.

Други близо 60 000 лв. са разпределени сред читалищата в Николово, Ново село, Сандрово и Борово за поощряване на любителското творчество и запазване на нематериалното културно завещание. Те също са обезпечени от държавния бюджет.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР