Информацията от понеделник, че журналистът Христо Грозев от разследващата мрежа

...
Информацията от понеделник, че журналистът Христо Грозев от разследващата мрежа
Коментари Харесай

Ще защити ли служебният кабинет обявения за издирване в Русия Христо Грозев

Информацията от понеделник, че журналистът Христо Грозев от проверяващата мрежа Bellingcat е разгласен за търсене от съветското държавно управление, провокира необятни реакции измежду българските политици, като представители на четири от седемте парламентарно показани партии се оповестиха в отбрана на българина.

Позиции разпространиха от " Продължаваме промяната ", " Демократична България ", а ГЕРБ и Движение за права и свободи също използваха опцията за " евроатлантическа " проява. През профилите си в обществените мрежи политиците желаеха дейности от българските управляващи: " Продължаваме промяната " се разгласи за чуване на външния министър в Народното събрание, ГЕРБ и " Демократична България " желаеха приканване на съветския дипломат Митрофанова в българското външно министерство, а Движение за права и свободи оповестиха, че ще упорстват за обща европейска позиция по случая.

Отделно и " Асоциацията на европейските публицисти - България " също настоя българските управляващи неотложно да реагират на новината, че журналистът и изпълнителен шеф на самостоятелната проверяваща мрежа Bellingcat е издирван от Москва за нарушавания, наказуеми съгласно съветския углавен кодекс - без да излиза наяве какви тъкмо.
Позициите
" Продължаваме промяната " ще изискат чуване на служебния външен министър в Народното събрание поради информацията, че Русия търси журналиста Христо Грозев, написа във " Facebook " Даниел Лорер от партията на Кирил Петков и Асен Василев.


Реклама
Редом с това Божидар Божанов от " Демократична България " пък насочи въпрос до българското външно министерство дали ще извикат съветската посланичка Елеонора Митрофанова за пояснение по случая. " Със сигурност Кремъл не харесва Грозев след множеството разкрития за интервенциите на сътрудници на съветските служби в Европа, само че на такова деяние би трябвало да се реагира остро ", написа Божанов в обществените мрежи във връзка отправеното запитване.

По-късно и от ГЕРБ желаеха външно министерство да извика Митрофанова. " Настояваме българските управляващи да реагират остро на опита за заплашване и разпра с Христо Грозев! България не би трябвало да подминава случая с Христо Грозев с безмълвие! Чрез своите евродепутати ГЕРБ ще запознае ЕНП и европейските ни сътрудници и ще дадем публичност към всички европейски институции! ", написа във " Facebook " партията, чието съвсем 12-годишно ръководство бе белязано с напън, покоряване и преодоляване на медии, а в този интервал България доближи най-лошите си оценки за независимост на медиите и падна до срамното 112 място в света в класацията на " Репортери без граници ".



Евроатлантизъм и почит към обективната публицистика показват и от Движение за права и свободи, в чиито редици е депутатът Делян Пеевски. Неговата " медийна " империя се занимаваше главно с проправителствена и пропартийна агитация и оклеветяване на политически и бизнес съперници и бе емблематично събитие за медийния пейзаж през последното десетилетие. " Българската страна изрично би трябвало да пази своите жители и упорства за изясняване на случая с журналиста Христо Грозев. Външният министър би трябвало да реагира неотложно. Защитата на главните свободи и цивилен права, правото на отстояване на справедлива журналистическа позиция са едни от главните цели на Движение за права и свободи и ние няма да спрем да пожелаваме държавните институции да бъдат дейни. Движение за права и свободи, като част от европейското демократично семейство, ще упорства за обща европейска позиция по случая ", написа в този момент в профила си във " Facebook " ръководителят на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ.


Реклама
В своята позиция пък от " Асоциацията на европейските публицисти - България ", упорстват освен Министерство на външните работи на България да потърси информация и да стачкува против дейностите пред съветския дипломат, само че също по този начин и " българската прокуратура да изнесе неотложно настояща информация за развиването на всички следствия по разкритията на Bellingcat, а точно дейностите на сътрудници на ГРУ на българска територия, ", се споделя в известието на организацията. За седем години следствието по случая бе спирано два пъти и не стигна до на никое място.
Какъв е казусът
В понеделник съветското вътрешно министерство разгласи, че търси проверяващия публицист Христо Грозев от самостоятелната мрежа за проверяваща публицистика Bellingcat по отношение на нарушавания, наказуеми съгласно съветския углавен кодекс. Не излиза наяве точният им темперамент. Според някои съветски медии против Грозев има дело за издание на " подправена информация за съветската войска ". Вероятно е да става дума за закона, признат в Русия след началото на войната в Украйна, съгласно който публикуването на медийно наличие за армията от източници, разнообразни от формалните институции, се преследва от закона с санкции от санкция до затвор.

През лятото мрежата разгласява следствие, в което посредством фотоси и следене на откраднати телефони се разкрива самоличността на съветски бойци, взели участие в убийствата на цивилни в украинския град Буча напролет.
A general comment: I have no idea on what grounds the Kremlin has put me on its " wanted list ", thus I cannot provide any comments at this time. In a way it doesn`t matter - for years they`ve made it clear they are scared of our work and would stop at nothing to make it go away.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР