Информационна кампания на община Хасково с подкрепата на Пътна полиция

...
Информационна кампания на община Хасково с подкрепата на Пътна полиция
Коментари Харесай

Бъди мобилен, бъди отговорен!

Информационна акция на община Хасково с поддръжката на Пътна полиция при ОД на Министерство на вътрешните работи Хасково

Община Хасково взаимно с Пътна полиция към ОД на Министерство на вътрешните работи Хасково провеждат Информационна превантивна акция за безвредно придвижване с самостоятелни електрически транспортни средства. Днес кметът на община Хасково Станислав Дечев и началникът на Пътна полиция Хасково гл. контрольор Димо Чобанов дадоха старт на самодейността.

С развиването на технологиите и осъзната нужда от екологични транспортни средства, от ден на ден жители избират да се движат с електрически тротинетки и колела. Този тип екологични транспортни средства обаче също се ръководят по правила, регламентирани от Закона за придвижване по пътищата. За благополучие досега в община Хасково няма съществени пътни произшествия, провокирани от водачи на електрически транспортни средства. За да продължи тази наклонност и с цел да предотвратим възможни злополуки в бъдеще, община Хасково и Пътна полиция Хасково подхващаме Информационна акция БЪДИ МОБИЛЕН, БЪДИ ОТГОВОРЕН!

„ Надявам се тази акция да ускори вниманието на младежите, на родителите и на децата към разпоредбите за безвредно придвижване по улиците и пешеходните зони. Сами знаете, че екологичният превоз се толерира и към него се обръщат модерните, прогресивни, дейни и на първо място виновни хора. Именно по тази причина избрахме и това мото на акцията ни: БЪДИ МОБИЛЕН, БЪДИ ОТГОВОРЕН! “, сподели кметът на община Хасково Станислав Дечев.

„ Обсъждаме този проблем от много време, само че индивидът, който ме предизвика да стартираме Кампанията в бърз порядък е общинският консултант Георги Пеев. Благодаря му за ангажираността и за това, че пожела дружно да работим, с цел да предотвратим възможни произшествия. Всъщност подсказването на Георги Пеев ме подтиква да побързам с акцията и за друго. Убеден съм, че тази акция за запазване на живота и здравето на хората, които карат тротинетки и на пешеходците, ще бъде подкрепена всеобщо от всички хасковлии, включително и от общинските съветници “, изясни градоначалникът.

Началникът на бранш Пътна полиция в ОД на Министерство на вътрешните работи Хасково гл. контрольор Димо Чобанов акцентира, че в Закона за придвижване по пътищата са регламентирани разпоредбите за ръководство на самостоятелните електрически транспортни средства.

Всеки притежател или лидер да електрическа тротинетка или колело би трябвало да знае, че:

– транспортното средство би трябвало да има машинален или електронен звънец;

– за велосипедът или тротинетката да има устройство за лъчение на бяла или жълта добре различима светлина начело и червен светлоотразител отзад;

– бели или жълти светлоотразители или светлоотразяващи детайли в профил на колелата;

Водачът на велосипед или тротинетка е задължен:

1. да употребява в тъмните часове на денонощието и/или при понижена видимост светлоотразителни детайли върху забележимата част на облеклото, позволяващи да бъде елементарно забелязан;

2. да се движи по построената велосипедна инфраструктура, а при липса на такава – допустимо най-близо до дясната граница на платното за движение;

3. в тъмните часове на денонощието и/или при понижена видимост да ръководи самостоятелното електрическо транспортно средство с включени светлини;

4. да се движи с изправна спирачна система на електрическото транспортно средство;

5. да употребява каска, в случай че е на възраст до 18 години.

Забранено е:

1. да се движи по пътища и улици, на които оптимално позволената скорост за придвижване е над 50 km/h;

2. да се движи в зони, обозначени с пътен знак В9 – „Забранено е влизането на велосипеди“;

3. да развива скорост, по-висока от 25 km/h;

4. да транспортира други лица;

5. да се движи паралелно до друго самостоятелно електрическо транспортно средство или двуколесно пътно транспортно средство;

6. да ръководи транспортното средство, без да държи кормилото с ръка;

7. да се движи в непосредствена непосредственост до друго пътно транспортно средство или да се държи за него;

8. да ръководи транспортното средство по площите, предопределени единствено за пешеходци;

9. да употребява мобилен телефон при ръководството на самостоятелно електрическо транспортно средство.

Минималната възраст за ръководство на самостоятелно електрическо транспортно средство е 16 години. Допуска се 14 годишни деца да ръководят електрически транспортни средства единствено по велосипедни алеи.

„ На оперативни срещи с КАТ обсъдихме и няколко следващи прояви в границите на акцията БЪДИ МОБИЛЕН, БЪДИ ОТГОВОРЕН! Тези прояви не са дефинитивни, акцията е отворена и одобряваме всевъзможни хрумвания, с цел да бъдем оптимално потребни. Вярвам, че положителният сътрудник в тази акция ще бъдат виновните медии в Хасково, които също ще ни поддържат в желанието ни да разпространяваме разпоредбите за сигурност на придвижването “, акцентира Станислав Дечев.

Още идната седмица ще бъдат подготвени осведомителните материали, които ще раздаваме дружно с доброволци от Младежки център, Превантивно осведомителния център към Община Хасково, ще поканим да се включат и доброволците от БЧК Хасково. Освен това ще подготвим банери за електронните медии и обществените мрежи, ще проведем акция взаимно с КАТ и доброволците на местата, където най-често се карат електрически тротинетки и колела, с цел да можем очи в очи да беседваме с хората и да им кажем, че е значимо да си мобилен, само че е извънредно значимо и да си виновен. В деянията в границите на акцията ще поканим и общинските съветници от Хасково също да се включат, с цел да може да се разшири обсега на хората и тези законови правила и нашите послания за безвредно лято да стигнат до повече хора.

Подготвили сме специфични светлоотразителни аксесоари, които ще раздадем на деца или по-големи водачи на електрически тротинетки в границите на акцията, с цел да фокусираме вниманието към сигурността и видимостта на пътя.

В ход са диалози с частните занимални и летни учебни заведения, които работят в този сезон, с цел да успеем и там, при най-малките да изпратим нашите послания. Така децата ще призоват родителите и по-големите си сестри и братя да бъдат деликатни и виновни, когато ръководят електрически транспортни средства. Кампанията е отворена и за всички останали организации, които желаят да се включат в нея, да бъдат наши сътрудници, с цел да покажем дружно, че с предварителна защита и съблюдаване на разпоредбите, можем да имаме едно умерено лято без произшествия.

Община Хасково и Пътна полиция Хасково приканват за приемливост и дисциплинираност на пътя. Кампанията БЪДИ МОБИЛЕН, БЪДИ ОТГОВОРЕН! ще помогне на всички да потвърдим, че е съвременно да се съблюдават разпоредбите!
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР