Инфлацията във Франция се забави за втори пореден месец през

...
Инфлацията във Франция се забави за втори пореден месец през
Коментари Харесай

Инфлацията спада във Франция, но расте в Нидерландия

Инфлацията във Франция се забави за втори следващ месец през септември, противопоставяйки се на наклонността в прилежаща Германия , подкрепена от забавянето на повишаването на цените на силата и услугите, демонстрират данни на националната статистическа организация (INSEE), представени от Ройтерс.

INSEE сподели, че процентът на годишна инфлация във Франция е понижен до 6,2% през септември от 6,6% месец по-рано, което се разминава с пазарните прогнози за леко ускорение.

Инфлацията доближи връх от 6,8% във втората по величина стопанска система в еврозоната, която се оправя по-добре от съседите си в укротяването на покачванията на цените, макар че някои икономисти предизвестяват, че огромните разноски на Франция за цялостна отбрана на семействата просто отсрочват шока за по-късно.

В Германия инфлацията доближи 10,9% през септември, най-високата си стойност от повече от четвърт век, а потребителските цени в Нидерландия скочиха със 17% през септември , най-високата си стойност от десетилетия, заради внезапното повишаване на цените на силата.
 Германия върви към криза
Германия върви към криза

Това се показва в месечния отчет на Бундесбанк

Потребителските цени в Нидерландия, хармонизирани, с цел да бъдат сравними с данните за инфлацията от други страни от Европейския съюз, се покачиха до 17,1% този месец след скока през август до 13,7%/

Цените на силата в петата по величина стопанска система в еврозоната са със 114% по-високи по отношение на септември 2021 година , до момента в който цените на храните са скочили с 10,5%.

Инфлацията оказа помощ за повишение на продажбите на дребно с 2% през август, макар че размерите на продажбите спаднаха с 6%, защото доверието на потребителите доближи най-ниското си равнище за всички времена.

Този месец нидерландското държавно управление съобщи, че ще похарчи към 18 милиарда евро през идната година, с цел да помогне на хората да си платят сметките, и също по този начин сложи горна граница на цените на газа и електричеството.

Припомняме, че че чака стопанската система на еврозоната да се свие през последното тримесечие на тази година и през първото тримесечие на идната година , сподели нейният президент Кристин Лагард в понеделник.

Това дава отговор на определението за техническа криза, което значи две поредни тримесечия на негативен напредък.
 Fitch: Еврозоната влиза в криза до края на годината
Fitch: Еврозоната влиза в криза до края на годината

Очаква се спад на Брутният вътрешен продукт до 2%
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР