Инфлацията в Турция се забавя за трети пореден месец през

...
Инфлацията в Турция се забавя за трети пореден месец през
Коментари Харесай

Инфлацията в Турция се забавя за трети пореден месец

Инфлацията в Турция се забавя за трети следващ месец през януари, сочат публични данни от през днешния ден, след връх, който хвърли стопанската система в безпорядък и заплаши възможностите на президента Реджеп Тайип Ердоган на изборите на 14 май.

Според държавната статистическа организация потребителските цени са нарастнали с 57,7% на годишна база през януари по отношение на 64,3% през декември. През октомври те доближиха своя връх от 85,5% - най-високият ритъм за две десетилетия ръководство на Ердоган.

Данните са добре пристигнал тласък за Ердоган в навечерието на идните президентски и парламентарни избори, на които той ще се опита да удължи меркурианското си ръководство до 2028 година

Икономистите изясняват забавянето частично с понижаването на цените на вноса на сила в Турция. Цените на природния газ спаднаха до равнищата от началото на 2022 година, откакто се покачиха внезапно в отговор на нахлуването на Русия в Украйна.

Но част от забавянето е обвързвано и със статистическа особеност, която съпоставя цените от последните месеци с метеоритния ритъм, последвал валутния срив в края на 2021 година

Темпът " ще спадне още повече през това тримесечие, може би под 45% на годишна база през март, защото внезапното повишаване на цените след валутната рецесия от 2021 година отпада от годишното съпоставяне на цените ", се споделя в отчет на „ Capital Economics “.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР