Инфлацията в Турция отново набира скорост. През април потребителските цени

...
Инфлацията в Турция отново набира скорост. През април потребителските цени
Коментари Харесай

Турция пред още по-голям срив?

Инфлацията в Турция още веднъж набира скорост. През април потребителските цени се усилиха с 1,68% по отношение на предходния месец, заяви турската статистическа работа. А за една година цените са скочили със 17,14 на 100. Така размерът на инфлацията се отдалечава от ден на ден от поставената цел за равнище от пет %. Както демонстрират данните на статистическата работа, повишаването е било релативно покрай тази цел за последно през април 2016 година - с 6,57 на 100.

Ердоган е съперник на високите лихви

Само преди няколко дни новоназначеният от президента Ердоган началник на Централната банка Сахап Кавджиоглу усили прогнозата за инфлацията до края на годината от 9,4 на 12,2 %. И предсказа, че инфлацията ще доближи пика си през април. Предшественикът на Кавджиоглу - Наджи Агбал бе нараснал главния лихвен % от 17 на 19 на 100. Това е равнището и сега. Новият гуверньор разгласи наскоро, че ще остави лихвите по-високи от размера на инфлацията. Ердоган е неприкрит съперник на високите лихви като средство за битка с инфлацията и отхвърля увеличението им. Преобладаващото мнение на икономистите е, че скъпите пари могат да понижат търсенето на заеми, което би довело до понижаване на инфлацията. Недостатъкът е, че това задушава и конюнктурата.

„ Фактическата възбрана на Ердоган да се поддържа трайно високо равнище на лихвите, подкопа доверието в паричната политика, споделя специалистът от „ Комерцбанк “ Тата Гозе. За две години турският президент смени към този момент трима шефове на Централната банка. От последната промяна на върха на Централната банка локалната валута - лирата, се е обезценила с тъкмо 13%, което е една от аргументите за растящата инфлация. Сривът на лирата докара до забележителен растеж в разноските за импорт, а Турция е мощно подвластна от доставките на първични материали от чужбина. Заради наложената кадрова смяна в Централната банка специалистите предсказаха нов растеж на инфлацията. Наред с високата инфлация и слабата лира Турция има проблем и с младежката безработица, която сега е съвсем 27 %.

Какво ще стане с туристическия сезон?

Наложеният неотдавна локдаун в Турция би могъл в допълнение да утежни икономическото състояние, най-малкото в кратковременен проект. Ердоган обаче желае да понижи коренно броя на новите инфекции преди началото на тазгодишния туристически сезон, с цел да поддържа този толкоз значим за турската стопанска система бранш. „ Краткосрочното тежко обременяване на стопанската система цели да обезпечи по-доброто ѝ развиване в средносрочен проект “, разяснява икономистът от „ Комерцбанк “ Улрих Лойхтман. „ Така Турция продължава да фаворизира туристическия бранш “, добавя той. Но триумфът не е сигурен. Според специалистите, локдаунът може да има и позитивен резултат за турската лира. Покрай него краткотрайно ще намалеят потребностите от импорт, а надлежно и от нужната за задачата валута, а туризмът по-късно би могъл да докара до увеличение на валутните доходи. Но и това никога не е несъмнено, защото най-сериозният проблем на турската валута си остава паричната политика, показва Лойхтман.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР