Инфлацията в България е втората най-висока в Европейския съюз през

...
Инфлацията в България е втората най-висока в Европейския съюз през
Коментари Харесай

Инфлацията в България е втората най-висока в ЕС

Инфлацията в България е втората най-висока в Европейския съюз през август т.г., демонстрират систематизираните данни на Европейската статистическа организация. През осмия месец от годината цените у нас са се повишили с цели 3,7 % по отношение на същия месец на предходната година. Пред нас е единствено Румъния с 4,7 %.

През юли пък обстановката е сходна - инфлацията у нас е достигнала 3,6 %, а в Румъния - 4,3 %. През август месечният ритъм на повишаване е 0,3 %.

Общата инфлация в еврозоната е 2 %, до момента в който през юли бе 2,1 %. За целия Европейски съюз покачването е 2,1 % през август, също с 0,1 прочие п. по-ниско, в сравнение с през предходния месец.

Най-ниска инфлация през осмия месец е регистрирана в Дания (0,8%) и Ирландия и Гърция (0,9% в и двете). Естония и Унгария пък остават след нас с 3,5% и 3,4% надлежно.

Най-голям принос за еврозоната има силата (+0,87 прочие п.), последвана от услугите (+0,59 прочие п) и храната, алкохола и тютюна (+0,48 прочие п). Като се изключи силата, в която влиза петролът и повишаващите му се цени, инфлацията в еврозоната е 1,3 %.

Европейската централна банка се пробва да реализира повишение на цените от покрай, само че под 2 % на годишна база. Очаква се в края на тази година институцията да приключи изкупуването на облигации, а от идната и да стартира да покачва гладко лихвите. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР