Инфлацията удари и фармацията. Почти 1000 лекарства са поскъпнали за

...
Инфлацията удари и фармацията. Почти 1000 лекарства са поскъпнали за
Коментари Харесай

Близо 1000 лекарства са станали по-скъпи за една година

Инфлацията удари и фармацията. Почти 1000 медикаменти са поскъпнали за 1 година, излиза наяве от информация на Съвета по цени и реимбурсиране. Повечето - 905 на брой - се продават без рецепта.
Прочетете още
През последната година поскъпналите медикаменти са 5 пъти повече, в сравнение с 2021 година По-малко са поскъпналите лекарства, продавани с рецепта - 94. През 2022 година те също са повече, спрямо миналата година, съобщи bTV.

И медикаментите нарастват, регистрира Валентина Михайлова. Сред медикаментите със скок в цената са и тези, които тя постоянно пие – за простуда, главоболие, витамини, хранителни добавки.

Фармацевти напомнят, че цените на медикаментите се контролират по специфичен механизъм, с цел да няма внезапни скокове.

„ Ние сме задължени да продаваме медикаментите в границите на тези пределни цени. Но може би малко се приближаваме към прага. Медикаментите, които са безрецептурни - там се усеща някакво повишаване “, изясни Мая Попова.

Освен всеобщите медикаменти без рецепта, нарастване има и в цените на успокоителни, кортикостероиди, антибиотици, противозачатъчни, болкоуспокояващи, демонстрира наша инспекция. При болшинството от медикаментите повишаването не е огромно, само че при други то надвишава 10 лв..

Крайните цени се въздействат и от отстъпките, които инфлацията изяжда.

„ Ако взимаш на по-малка отстъпка, и ти надлежно даваш по-малка отстъпка на клиента “, добави фармацевтът Мая Попова.

Проблемът се отразява и на доставите.

„ Това, което виждаме като дефицит в Европейски Съюз, значително се дължи на свръхрегулацията на цените като медикаментите и страни като България, която поддържа най-ниски цени в Европейския съюз, страда най-вече от сходен феномен “, съобщи Деян Денев.

Промяна в метода, по който цените се контролират, би помогнала, споделя специалистът, само че тя не би трябвало да е за сметка на пациентите. И предлага по-ниско Данък добавена стойност за медикаментите, каквато е практиката в множеството европейски страни.

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР