Инфлацията се лекува с инвестиции. Инфлационният данък вече не е

...
Инфлацията се лекува с инвестиции. Инфлационният данък вече не е
Коментари Харесай

Икономисти: Инфлационният данък вече не е в полза на бюджета

„ Инфлацията се лекува с вложения. Инфлационният налог към този момент не е в интерес на бюджета, тъй като се разтваря ножицата сред начислени и платени налози. Ако през първото тримесечие беше 210 млн., а през второто ще е над 600. През третото върви към милиард. На книга има пари, но де факто ги няма. В момента достигнатата рентабилност е най-висока - 4,8%. Това разяснява пред Нова нюз Мика Зайкова.

„ 67% от стокообмена ни е с Германия, а тяхната стопанска система е в доста неприятно положение. Инфлацията на 20-те години на 21 век не е единствено паричен проблем. Не може сама ЕЦБ да се оправи с него. Енергийната рецесия мултиплицира инфлация, която не може да се реши единствено със редуциране на потреблението. Предстоят ни доста значими и незабавни неща - бюджет 2023, 3-годишна бюджетна прогноза, законите, които да отключат средствата по Плана за възобновяване. Той от своя страна крие подводни мини “, счита Зайкова.

Тя уточни, че при огромен бюджетен недостиг се отдалечаваме от Еврозоната и прикани  политиците да мислят за България.

Според Мика Зайкова сега самата еврозона не е в положително положение.

„ Този път не е казусът Гърция, а Италия, която даже не може да си продаде дълг на различен, с изключение на на централната си банка “, акцентира икономиста Стоян Панчев. Според него се следи стопански безпорядък в цяла Европа.

„ Почти банкрутираха пенсионните фондове в Англия, а това заразява финансовата система. До половин година ще се върнем към обстановката през 2008 година Дълговете и инфлацията са повече оттогава, коктейлът от проблеми в Европа ще пристигна и у нас. В последните 2-3 години бюджетът харчеше много, базирайки се на хубавата инфлация. Тя е като пиенето, само че ние към този момент влизаме във етапа на махмурлука ", изясни той и разкри, че Италия е във в действителност банкрут.

Зайкова даде образец и с рецесията, която се задава в Германия и уточни, че там към този момент има фалиращи фабрики.

По думите му колкото повече се върви към криза, по-малко ще са приходите в бюджета.

„ Това ще докара до по-голям дълг или до понижаване на разноските. Хубаво е, че се отдалечаваме от Еврозоната, защото това би вдигнало още инфлацията у нас “, означи Панчев.

Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР