Инфлацията расте, а в отговор централните банки вдигат лихвените проценти

...
Инфлацията расте, а в отговор централните банки вдигат лихвените проценти
Коментари Харесай

Инфлация или алчност: Когато цените и печалбата на бизнеса скачат заедно

Инфлацията пораства, а в отговор централните банки подвигат лихвените проценти - с целия риск от навлизането на света в криза. В същото време, доста бизнеси регистрират рекордни доходи или най-малкото резултати, по-добри от темповете на инфлацията. Според някои икономисти можем да приказваме за феномена на " философия на алчността " (greedflation) - потреблението на инфлацията като опрощение за надуване на цените, написа CNN в собствен материал.

Контекст: Масово възприетата теза е, че растежът на възнагражденията и на потреблението е отговорен за инфлацията. Именно в отговор на това се подвигат и лихвените проценти - за да се понижи икономическата интензивност.
 Стоян Панчев: Високата инфлация ще продължи идващите 10 години
Стоян Панчев: Високата инфлация ще продължи идващите 10 години

Спад на цените е вероятен след сериозна криза или софтуерен пробив в енергийните доставки, счита той

От друга страна: Между края на 2020 година и третото тримесечие на 2022 година заплатите са се вдигнали с 14%, до момента в който облагата на корпорациите е скочила двойно повече - с 28%.

Гледна точка: Експертът по световна икономическа тактика на Société Générale Албърт Едуардс разяснява преди дни, че " главен мотор " на високата инфлация са точно фирмите, които се възползват от клиентите си за да усилят облагите си.
 Днешната инфлация е като тази през 1998 година, по какъв начин беше
Днешната инфлация е като тази през 1998 година, по какъв начин беше " обуздан " растежът на цените тогава

През септември инфлацията доближи 18.7%, за последно такива равнища бяха достигнати преди 24 години

По думите му когато хората четат за висока инфлация, те стартират да чакат всичко да стане по-скъпо, а някои бизнеси " очевидно са се възползвали от упованията " - дори и личните им разноски да не са нарастнали толкоз доста.

Такива изводи има и английската синдикална организация и е открила, че супермаркети, производители на хранителни артикули, компании за морски превоз и ред други са запазили и дори нараснали облагите и дивидентите за акционерите си по отношение на равнищата преди пандемията благодарение на по-високи цени.

Това идва на фона на намаляващи разноски благодарение на автоматизацията и на доста по-малък действителен растеж на възнагражденията.

Такива са изводите и от на икономиста от Университета в Масачузетс Изабела Уебър, което демонстрира с съответни образци, че огромните компании със мощна позиция на пазара нормално се въздържат от събаряне на цените, само че са склонни да ги вдигнат, в случай че са сигурни, че и съперниците им ще го създадат и пазарният им дял няма да пострада. Фактор е и нестихващото очакване на вложителите за все по-високи облаги.
 Стоките и услугите, които зададоха посоката на инфлацията в България през февруари
Стоките и услугите, които зададоха посоката на инфлацията в България през февруари

В разгара на отоплителния сезон най-драстично поевтиня газта за отопление

Къде е казусът: Опасенията на Уебър са, че сходни процеси могат да доведат до инфлационни спирали, като те не се въздействат от удара по потреблението посредством по-високи лихвени проценти.

Бившият зам.-председател на Фед Лаел Брейнард разяснява при започване на годината, че такава инфлационна серпантина може да " потопи " стопанската система - в един миг просто хората ще спрат да харчат.
 Колко дълго ще продължи високата инфлация и ще помогне ли повдигането на лихвите
Колко дълго ще продължи високата инфлация и ще помогне ли повдигането на лихвите

Мнението та подуправителя на Българска народна банка Калин Христов и на проф. Чарлз Гудхарт

Главният икономист от UBS Пол Донован непосредствено нападна сегашните ръководещи. По думите му ръководителят на Управлението за федерален запас (УФР) Джером Пауъл основава спомагателна неустановеност с неспособността си да изясни по какъв начин по-високите лихви ще повлияят на маржовете на облагата.

И Уебър, и специалистите от Unite приканват за по-голям надзор над едрия бизнес и опитите му да печели на гърба на потребителите.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР