Инфлацията промени начина, по който много американци пазаруват, пише Асошиейтед

...
Инфлацията промени начина, по който много американци пазаруват, пише Асошиейтед
Коментари Харесай

Потребителите все повече се противопоставят на повишаването на цените в САЩ – и печелят от това

Инфлацията промени метода , по който доста американци пазарят , написа „ Асошиейтед прес “. Сега тези промени в потребителските привички оказват помощ за понижаване на инфлацията.

Уморени от цени , които остават приблизително към 19%, над тези, които бяха преди пандемията , потребителите отвръщат на удара. В магазините за хранителни артикули те се пренасочват от марки с имена към продукти с търговски марки, минават към магазини с понижени цени или просто купуват по-малко продукти като закуски или гурме храни. Все повече американци купуват използвани коли , вместо нови, което принуждава някои дилъри още веднъж да дават отстъпки за новите коли. Нарастващото отбиване на потребителите към това, което критиците осъждат като повишение на цените обаче, е най-очевидно при храните , както и при потребителските артикули като хартиени кърпи и салфетки .

През последните месеци съпротивата на потребителите накара огромните хранителни компании да отговорят, като внезапно забавят нарастването на цените си, което през последните три години беше във висините. Това не значи, че цените на питателните артикули ще паднат назад до равнищата си от преди няколко години, макар че при някои артикули, измежду които яйца, ябълки и мляко, цените са под своя пик. По-лекото нарастване на цените на храните обаче би трябвало да спомогне за по-нататъшното изстудяване на общата инфлация , която внезапно спадна от пика си от 9,1% през 2022 година до 3,1%.

Общественото отчаяние от цените се трансформира в централен проблем в кандидатурата на президента Джо Байдън за преизбиране . Проучванията демонстрират, че макар трагичния спад на инфлацията , доста консуматори са недоволни, че цените остават доста по-високи, в сравнение с са били преди инфлацията да стартира да се форсира през 2021 година Байдън повтори рецензиите на доста ляво насочени икономисти, че корпорациите са вдигнали цените си повече, в сравнение с е належащо, с цел да покрият личните си по-високи разноски, позволявайки си да усилят облагите си. Белият дом също нападна „ свиващата се инфлация “ , при която една компания, вместо да покачва цената на даден артикул, вместо това свива количеството в пакета. Във видео, оповестено в неделя на Супербоул, Байдън осъди свиването и го дефинира като „ плячкосване “ .

Отблъскването на потребителите против високите цени подсказва на доста икономисти, че инфлацията би трябвало в допълнение да се успокои . Това би направило този припадък на инфлация доста друг от изтощителните скокове на цените през 70-те и началото на 80-те години, които лишиха повече време, с цел да бъдат победени. Когато високата инфлация продължава , потребителите постоянно развиват инфлационна логика на психиката : непрекъснато покачващите се цени ги карат да ускорят покупките си, преди разноските да набъбнат още повече, наклонност, която сама по себе си може да увековечи инфлацията.

„ Това беше страхът – че всички ще толерират по-високите цени “ , разяснява Грегъри Дако, основен икономист в EY, консултантска компания, който отбелязва, че това не се е случило. Той добави:

„ Не мисля, че сме минали към режим на висока инфлация. “

Вместо това този път доста консуматори реагираха като Стюарт Драйдън, търговски осигурител в банка, който живее в Арлингтън, Вирджиния. При скорошно пътешестване до нормалния си магазин за хранителни артикули 37-годишният Драйдън уточни огромни ценови разлики сред продуктите с марката Kraft Heinz и техните съперници по етикети на магазини, които в този момент избира. Драйдън, да вземем за пример, обича крема сирене и гевреци. опаковка от 12 унции крема сирене Philadelphia на Kraft коства 6,69 $. Марката на магазина, означи той, е единствено 3,19 $. Опаковка от 24 единични филийки сирене Kraft е 7,69 $, а етикетът на продукта с магазинната марка – 2,99 $. А бутилка кетчуп Heinz от 32 унции коства 6,29 $, до момента в който алтернативата е единствено 1,69 $. Подобни разлики съществуват при продуктите с мак и сирене и настъргано сирене. Драйдън разяснява това по този начин:

„ Само тези пет продукта дружно към този момент костват близо 30 $. “

Алтернативите бяха по-малко от половината, пресмята той, към 13 $. Мъжът посочи още:

„ Опитвах разновидности с различни марки и качеството е същото и е съвсем безпроблемно да мина от продуктите, които използвах, с цел да закупувам задоволително, единствено към новите марки, които също ме устройват. “

Алекс Ейбрахам, представител на Kraft Heinz, съобщи, че разноските му са се повишили с 3% през последните три месеца на предходната година, само че че компанията е повишила личните си цени единствено с 1%. Той удостовери:

„ Ние вършим всичко допустимо, с цел да намерим успеваемост в нашите заводи и други елементи на нашия бизнес, с цел да компенсираме и смекчим по-нататъшните нараствания на цените. “

Миналата седмица Kraft Heinz разгласи, че продажбите са намалели през последните три месеца на предходната година, защото повече консуматори са се ориентирали към по-евтини марки.

А потребителят Драйдън е подхванал и други стъпки, за да спести пари : Преди година той се реалокира в нов апартамент, откакто предходният му наемодател подвига наема с към 50%. Бившият му апартамент се намира до относително безценен магазин за хранителни артикули Whole Foods. Сега той пазари от близкия Amazon Fresh и е почнал да посещава магазина за отстъпки Aldi на всеки две седмици.

Самуел Райнс, капиталов пълководец в Corbu, споделя, че PepsiCo, Kimberly-Clark, Procter & Gamble и доста други компании за потребителски храни и пакетирани артикули са употребявали повишаването на разноските за вложени запаси , произлизащо от спиранията на веригата за доставки и съветската инвазия в Украйна , с цел да покачат фрапантно своите цените — и да усилят облагите си — през 2021 и 2022 година

Допринасящ фактор беше, че милиони американци се радваха на солидни облаги на заплатите и получиха чекове за тласъци и друга държавна помощ, което ги улесняваше да заплащат по-високите цени. Все отново някои жигосаха феномена и го дефинираха като „ инфлация на алчността “ . А в изследователска публикация от март 2023 година, икономистът Изабела Вебер от Университета на Масачузетс, Амхърст, назова протичащото се „ инфлация на продавача “ .

И въпреки всичко в края на предходната година доста от същите компании откриха, че тактиката към този момент не работи. Повечето консуматори от дълго време са похарчили спестяванията, които са натрупали по време на пандемията. По-специално потребителите с по-ниски приходи натрупват задължения по кредитни карти и изостават с заплащанията си. Като цяло американците харчат по-предпазливо . Daco отбелязва, че общите продажби по време на празничния пазарен сезон са се нараснали единствено с 4% – и множеството от тях отразяват по-високи цени, а не потребителите в действителност купуват повече неща. Като образец Райнс показва Unilever, която създава, наред с други продукти, майонеза Hellman, сладолед Ben & Jerry и сапуни Dove. Unilever е повишила цените си приблизително с 13,3% за всичките си марки през 2022 година Обемът на продажбите на производителя е паднал с 3,6% през тази година. В отговор компанията е повишила цените единствено с 2,8% предходната година. От своя страна продажбите са нарастнали с 1,8%. Райнс показва:

„ Започваме да виждаме, че потребителите към този момент не желаят да одобряват по-високите цени. Така че фирмите започнаха да стават малко по-скептични по отношение на способността си цената да бъде мотор на техните доходи. Те трябваше да върнат тези размери, а потребителят не реагираше по метод, който да им хареса. “

Самият Unilever неотдавна приписа неприятното показване на продажбите в Европа на „ загубите на акции на частни марки “ . Други компании също видяха тава наклонност. След като продажбите им паднаха през последните три месеца на предходната година, ръководителите на PepsiCo алармираха, че тази година ще обуздаят нарастването на цените и ще се съсредоточат повече върху увеличението на продажбите.

„ През 2024 година виждаме … нормализиране на разноските, нормализиране на инфлацията “ , твърди изпълнителният шеф Рамон Лагуарта и изяснява:

„ Така че виждаме всичко да се връща към нашите дълготрайни ценови трендове. “

Джефри Харменинг, основен изпълнителен шеф на General Mills, който създава супи Cheerios, Chex Cereal, Progresso и десетки други марки, признава, че клиентите му от ден на ден търсят преференциални промоции и положителни цени .

Ръководителите на McDonald’s означиха, че потребителите с приходи под 45 000 $ посещават по-малко и харчат по-малко, когато посещават, и споделят, че компанията възнамерява да подчертае своите артикули на по-ниски цени. Ето какво съобщи пред вложителите Иън Бордън, основен финансов шеф на компанията:

„ Потребителите са по-предпазливи – и изтощени – от ценообразуването и ние ще продължим да се ръководим от потребителите в нашите ценови решения. “

Длъжностни лица от Федералния запас , главната институция за битка с инфлацията в Съединени американски щати, показаха възходящото отвращение на потребителите да заплащат високи цени като съществена причина, заради която чакат инфлацията да спадне устойчиво назад до годишната си цел от 2%. Миналата седмица Мери Дейли, президент на Федералната аварийна банка на Сан Франциско и член на комитета за установяване на лихвените проценти на Фед, уточни:

„ Фирмите ни споделят, че ценовата сензитивност в този момент е доста по-висока. Потребителите не желаят да купуват, в случай че не видят 10% отстъпка. … Това е съществено усъвършенстване в ролята, която потребителите играят в преодоляването на инфлацията. “

Проучванията на районните банки на Фед откриха, че фирмите във всички промишлености чакат да наложат по-малки нараствания на цените тази година. Федералният запас на Ню Йорк съобщи, че фирмите в неговия район възнамеряват да покачат цените приблизително с към 3% тази година, спад от към 5% през 2023 година и до 7% до 9% през 2022 година Подобни трендове допускат, че фирмите са били на път да забавят покачването на цените си преди последните офанзиви на Байдън против повишението на цените. Клаудия Сам, създател на SAHM Consulting и някогашен икономист от Фед, е на мнение, че „ потребителите са по-могъщи от президента Байдън “ .

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР