Инфлацията на годишна база чупи нови рекорди, въпреки успокоението в

...
Инфлацията на годишна база чупи нови рекорди, въпреки успокоението в
Коментари Харесай

Икономисти: Инфлацията може леко да се забави към края на годината

Инфлацията на годишна база чупи нови върхове, макар успокоението в растежа ѝ през последните месеци. За рекордната инфлация и приходите на българите aнализ в студиото на " Денят стартира " по Българска национална телевизия направиха икономистите Мика Зайкова, Георги Вулджев и Щерьо Ножаров.

Според Вулджев, доста е евентуално от в този момент до края на годината да се види едно закъснение в ускорението на инфлацията, т.е. тя да се застопори някъде близо до актуалните равнища, които все още са 17%. Може даже и леко да се забави към края на годината. По думите му, инфлационните трендове и факторите, които предизвикват високата инфлация са налице и най-вероятно тя ще продължи да е надълбоко двуцифрена до края на зимата.

От своя страна Мика Зайкова съобщи, че това, което предизвиква инфлацията е войната в Украйна, която разделя света на две и която ни отделя от суровинния източник, а точно Русия. Не става дума единствено за газ и нефт, само че и за метали, зърно и доста други неща. По думите ѝ, това, което предизвиква инфлацията не е отминало, нито има някакви данни, че ще намалее. Светът влиза в криза и инфлацията ще се форсира, а няма да понижава, акцентира Зайкова.

Щерьо Ножаров от БСК уточни, че инфлацията ще остане на сегашните равнища като на годишна база ще е някъде към 15%. Българският лев е завързан към еврото и страната оперира с позиции в долари. Всички парични ограничения, които бяха подхванати в Съединени американски щати и в Европейски Съюз за изстудяване на инфлацията ще дадат резултат в стокообмена, сподели Ножаров. И добави, че огромна част от инфлацията се дължи на инфлация на предлагането, само че комерсиалните вериги имат способността да се приспособяват към външни шокове и такова пригаждане към този момент е почнало.

Във връзка с повишението на приходите, съгласно икономистите това повишение е в действителната стопанска система и в частния бранш. Държавата, колкото и да се пробва да налива пари по какъвто и да е метод, не може да реализира стабилно в дълготраен проект повишаване на приходите. Разковничето за повдигането на приходите е в вложенията.

По отношение на пенсиите, Мика Зайкова сподели, че сега пенсионният фонд е в бездънен недостиг от 4 милиарда лв. и това не става единствено с повдигане на осигурителни вноски. Според нея, растежът на приходите на работещите е доста невисок - 7,7 на 100 и при липса на вложения надали ще стане доста по-висок. Пенсионната система се нуждае от сериозен ремонт и дисциплинираност, изключително във фискално отношение. В подтекста на този голям недостиг не би трябвало новите разноски за пенсии да изпреварват растежа в приходите от осигуровки.

Според икономистите, за България към момента не е ясно дали ще се влезе в криза. Ако има съответна политика на локално равнище може и да се разминем с нея, само че значително това зависи от външни фактори.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР