Инфлацията като чудовищна хидра съсипва европейската икономика. Нито шефката на

...
Инфлацията като чудовищна хидра съсипва европейската икономика. Нито шефката на
Коментари Харесай

Рогът на изобилието пресъхна. След инфлацията идва безработицата

Инфлацията като чудовищна хидра унищожава европейската стопанска система. Нито шефката на Европейската централна банка Кристин Лагард, нито шефът на Федералният запас Джером Пауъл могат като Херкулес от древногръцките митове да се се оправят с нея.

Всеки ден ЕЦБ и ФЕД дават сигнали, че ще покачат още веднъж лихвите, с цел да овладеят чудовищната инфлация. Но очевидно не разполагат с нужните принадлежности, с цел да се изчистят авгиевите обори на международните финанси. Все още не се е появил финансовият Дедал, който да построи или най-малко да укрепи международната финансова система. Бащата на Валутния ръб у нас и американски икономист професор Стив Ханке в своя позиция, изложена пред Епицентър.бг, упреква непосредствено ФЕД за голямата инфлация.

„ В Съединените щати ръководителят на Федералния запас Джером Пауъл разреши паричното предложение да излезе отвън надзор през 2020 година Това сътвори голяма инфлация. През последните шест месеца на процедура няма растеж на паричното предложение. Федералният запас е пренебрегнал класическата количествена доктрина на парите и няма същинска, поредна доктрина за инфлацията “, разяснява професор Ханке.

Така страната, фантазия на доста българи повече от век, се оказва прикована от съществени стопански проблеми.

Азиатският стопански тигър Китай също се оказва заседнал в съществено икономическо мочурище. „ Световната банка намали прогнозата си за напредък на Брутният вътрешен продукт на Китай за 2022 година до 2,8%. Това е първият път от 1990 година, когато Китай осъществя по-нисък ритъм на напредък от който и да е от азиатските си съседи. Политиката на Китай за нулево блокиране на Коронавирус беше цялостна злополука “, разяснява професор Ханке пред Епицентър. бг.

 

Мрачна е прогнозата на проф. Ханке и за Европа. „ Що се отнася до Европейския съюз, той също е в цялостна война с Русия, война, която опустошава европейските стопански системи и дестабилизира обществената и политическа среда в Европа. Проблемите на Европа са доста по-големи, в сравнение с ни карат да имаме вяра “, показва професор Ханке.

Ако въпреки всичко серийното нарастване на лихвите от ФЕД и ЕЦБ даде резултат, то ще понижи икономическия напредък, ще свие на разноските на компаниите, които ще бъдат принудени да освобождават служащи и ще докара до висока безработица.

България е една от най-засегнатите европейски страни от надигащите се като цунами равнища на инфлацията. Тя към този момент е на равнищата от 1998 година, малко след интервала на хиперинфлация през 1997 година. Разликата сред злощастната 1997 година и в този момент е, че към този момент имаме валутен ръб, който удържа стопанската система ни. Всичко е в ръцете на политиците, които в този момент пресмятат тежестта си във властта преди вота на 2 октомври.

Икономиката на Европейски Съюз продължи да се възвръща от пандемичните спадове през последните месеци, даже на фона на ускорената поради войната в Украйна инфлация. Резултатите за безработното население на остарелия континент през юни бяха най-ниското равнище на индикатора от 1998 година, когато европейската статистическа работа стартира да го регистрира. Перспективата за тази позитивна наклонност да се прекъсне и безработицата да стартира да пораства. Под натиска на високите енергийни цени от ден на ден компании ще стартират да изпитват компликации. Решението значително е в ръцете на Брюксел, който е на крачка разстояние да наложи таван на енергийните цени.

Очевидно богинята Фортуна няма да излее от своя рог изобилието и благоденствието за света. А инфлацията и безработицата като древногръцките чудовища Ехидна и Химера ще унищожават европейските стопански системи навсякъде.

Официалните данни сочат, че Германия от 70 години не е имала толкоз висока инфлация – 10,9 % за септември. В Белгия инфлацията не е стигала такива високи от 1975 година, пресметнаха специалистите.
„ Перфектната стихия “ е зад ъгъла като аналог на земетресение от най-висока степен, а епицентърът е Европа.

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР