Инерком прави нов опит да придобие ЧЕЗ. Дружеството на Гинка

...
Инерком прави нов опит да придобие ЧЕЗ. Дружеството на Гинка
Коментари Харесай

Инерком отново поиска разрешение от КЗК за придобиването на ЧЕЗ

" Инерком " прави нов опит да придобие ЧЕЗ. Дружеството на Гинка Върбакова е подало в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) ново съобщение, че възнамерява да купи българския бизнес на чешката компания.

През юли Комисия за защита на конкуренцията спря продажбата с претекста, че " Инерком " има слънчеви паркове и по този начин покупката на ЕРП основава риск от монопол. Експерти разясниха, че мощностите са хилядни елементи от % от цялото произвеждане на ток у нас, само че по този начин или другояче правосъдното дело по митинга на " Инерком " беше планувано чак за следващата година.

Затова и от компанията на Гинка Върбакова са подхванали различен ход. " В групата на " Инерком " беше осъществено преструктуриране, вследствие на което дружествата-производители на електрическа сила от фотоволтаични централи, не са част от портфолиото й ", пишат от купувача на ЧЕЗ.

Компанията показва вяра за „ бързо решение” от страна на антимонополния орган.

Внимателен прочит на решението от 29 страници на комисията демонстрира, че съгласно Комисия за защита на конкуренцията фотоволтаичният пазар в България през предходната година е бил от 1043 мегавата. Комисията се позвовава на Доклад за активността на КЕВР, а източникът на информация е Електроенергийният систематичен оператор (ЕСО). Пак съгласно същите данни, " Инерком България " има 6 фотоволтаични централи (бел. ред. - единствено в Българската фотоволтаична асоциация членуват 400 централи!) - " Улер 2009 ", " Еко-Строй Инженеринг ", " Евро Бетон ", " Диана Хънт ", " Риал Стейтс " и " Риал Стейтс 2 ". По данни на ЕСО самата компания общата мощ на тези централи е 21,348 мегавата. ЧЕЗ пък има една фотоволтаична централа - " Фри Енерджи Проджект Орешец " ЕАД, която е с мощ " под 5 мегавата " - Комисия за защита на конкуренцията го споделя в решението си! Според ЕСО става въпрос за 4,879 мегавата.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР