Индустриалното и промишлено производство в Германия отбеляза изненадващо понижение през

...
Индустриалното и промишлено производство в Германия отбеляза изненадващо понижение през
Коментари Харесай

Изненадващ спад на индустриалното производството в Германия през април



Индустриалното и промишлено произвеждане в Германия означи изненадващо намаляване през април, което е нов знак, че дефицитът на софтуерни чипове и други проблеми с доставките затрудняват възобновяване на водещата европейска стопанска система, демонстрират данните немската федерална статистика Destatis.

Общото индустриално произвеждане, включващо промишленото и енергийното произвеждане, както и строителството, се сви през април с 1,0% по отношение на март, когато набъбна с 2,2% (низходяща проверка от предходна оценка за скок с 2,5%), до момента в който упованията на икономисти и анализатори бяха за повишаване с 0,5 на 100.

Понижението се дължеше значително на спад при производството на потребителски артикули с 3,3%, както и на строителството с 4,3 на 100.

Промишленото произвеждане (изключвайки енергийния бранш и строителството от общото индустриално производство) се сви през април с 0,7% по отношение на март януари, до момента в който енергийното произвеждане набъбна с 6,0%.

Спрямо година по-рано индустриалното произвеждане набъбна през април с цели 26,4% след покачване с 5,1% през март тази година, защото тъкмо преди година (април 2020 г.) Германия към този момент се намираше в локдаун предвид на първата вълна на коронавирусната пандемия.

Спрямо февруари 2020 година обаче (точно месец преди първата вълна на коронавирусната пандемия и обвързваните с нея рестриктивни ограничения в Германия) индустриалното произвеждане през април тази година се намали с 5,6 на 100.

Днешните изненадващо слаби данни следват оповестени от Destatis в понеделник данни за спад и на новите промишлени поръчки в Германия през април с 0,2% по отношение на март, когато те скочиха с 3,9% и при упования за покачване с 1,0%.

Индустриални данни за април допускат, че този значим стопански бранш на Германия ще окаже слаб принос за растежа през второто тримесечие на годината.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР