Индустриалните и логистични имоти са най-атрактивният клас активи за повечето

...
Индустриалните и логистични имоти са най-атрактивният клас активи за повечето
Коментари Харесай

Кои имоти представляват най-атрактивният клас активи за повечето банки в ЦИЕ?

Индустриалните и логистични парцели са най-атрактивният клас активи за множеството банки в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) на фона на световната пандемия на новия ковид. Същевременно минимум пожеланият клас активи са хотелите и курортите, само че това не е изненадващо, поради обстоятелството, че сегментът е обичайно по-слабо желан от банките, както и поради рестриктивните мерки за пътешестване и затварянето на граници на европейските страни, което докара до внезапно стесняване на туристическия бранш.

Това сочат данни от последното издание на Барометъра на интернационалната одиторска и консултантска компания KPMG по отношение на финансирането на недвижими парцели. Изследването се организира годишно и цели да проучва склонността на банките към кредитиране на недвижими парцели на европейските пазари. В тазгодишното изследване на KPMG са взели участие над 60 кредитни институции от 11 европейски страни.

Икономически последствия от Covid-19 и какво значи това за пазарите на парцели

Проучването на KPMG през 2020 година разумно е извършено в невиждано време за международната стопанска система. Резултатите от Барометъра удостоверява прогнозата, че се чака пандемията съвсем несъмнено да окаже значително въздействие върху отношението на кредитните институции към портфейлите им от недвижими парцели и върху тяхната податливост да финансират такива планове в бъдеще.

Като единомислещо умозаключение от проучването се показва това, че участниците се съгласяват, че макроикономическите условия на техните пазари ще повлияят както на това, което се случва на имотните пазари във връзка с стартирани планове, по този начин и на това по какъв начин ще реагира пазарът във връзка с заемите и какви типове парцели е евентуално да получат финансиране в бъдеще.

Устойчив напредък на вложенията в ЦИЕ, само че за какъв брой време?

Въпреки резултатите на ковид, имотният бранш в Централна и Източна Европа продължава да демонстрира напредък в дълготраен проект, откакто районът сполучливо преодолява резултатите от световната криза през 2008 година. Инвестициите в шестте съществени страни от ЦИЕ - Чехия, Полша, Унгария, Румъния, Словакия и България - не престават своята дълготрайна наклонност на напредък и през първите шест месеца на 2020 година, което обаче може да се дължи на съответни планове, инициирани през 2019 година. Сумата на общите вложения възлиза на 6,6 милиарда eвро - нарастване с 12% на годишна база. Сделките в Чехия и Полша съставляват най-големия дял - съвсем половината от размера на транзакциите, до момента в който растежът на България надвишава 100%.

Според Андреа Сартори - началник на направлението за недвижими парцели на KPMG в ЦИЕ, което инициира Барометъра - показва, че заради икономическите последствия от пандемията през второто тримесечие на 2020 година транзакциите в Европа са спаднали до равнища, невиждани от 2014 година насам. Германия и Обединеното кралство не престават да притеглят близо половината от общия размер на европейските транзакции през първите 6 месеца на годината. По думите на специалиста банките към момента са отворени да оферират финансиране на имотни планове, генериращи приход, само че не са толкоз склонни да дават заеми за нови планове. При тази наклонност се следят две изключения - Чехия и Румъния, чиито банки дават сигнали за умерена отвореност към развиването на нови планове.

Странични резултати от отдалечената работа

Барометърът на KPMG също по този начин разкрива някои забавни и в това време смесени настроения във връзка с развиването на офис площите, поради политиките на компаниите за работа от у дома по време на пандемията. 39% от банките считат, че разпоредбите за обществено разграничаване и политиките за отдалечена работа " няма да трансформират (или даже могат да увеличат) търсенето на офис площи ", до момента в който 31% виждат спад в търсенето им, а 30% не са сигурни за резултатите. " И въпреки всичко бъдещето на офис бранша е огромен въпрос. Някои офиси в действителност са празни и поддържащите функционалности са лимитирани, до момента в който други работят обикновено - това са тези компании, които държат чиновниците им да са в офиса. Междувременно някои компании евентуално ще водят договаряния за по-ниски наеми или ще опитат да понижат заеманите от тях квадратни метри за в бъдеще. Като цяло обаче е прекомерно рано да се каже каква ще е наклонността, когато става въпрос за това по какъв начин офисният сегмент ще наподобява в бъдеще ", добавя Сартори.

Появяват се нови привички в търговията, пораждащи доста въпроси

Що се отнася до комерсиалните площи, Сартори споделя, че има две страни на медала.

" Затворените молове са мощно наранени от Covid-19, само че комерсиалните местоположения, чиито магазини не са част от по-голям комплекс, и които нормално не са в центъра на града, се радват на повишен трафик, тъй като хората могат да се разхождат на открито и да поставят маските си, единствено когато влизат в магазин. Въпреки това, въпреки и да съм убеден, че Covid-19 има трайно удобно влияние върху навиците за онлайн извършване на покупки, даже и при най-скептичните консуматори, аз също по този начин имам вяра, че когато епидемиологичната изключителна обстановка бъде анулирана, затворените молове ще възвърнат обществената си функционалност, която обичайно са играли в продължение на доста години ", разяснява Сартори.

За развиването на пазара на недвижими парцели в България и тяхното финансиране

" Въпреки краткотрайното изстудяване подбудено от пандемията от КОВИД-19, пазарът на недвижими парцели се чака да се оживи през втората половина на годината и 2021 година Годината до момента беше предизвикателна за притежателите на търговски площи, където компликациите в бизнеса на наемателите породиха повече напън за предоговаряне на наемните условия, до момента в който пазарът на офис и жилищни парцели наподобява в по-добра форма. Очакваме също, че скорошното приемане на България в ERM II механизма по пътя към приемане на еврото, ще помогне за повишение на доверието на задграничните вложители и " превръщане " на пазарната динамичност в средно- и дълготраен проект. " Това показва Здравко Москов - шеф на отдела за консултантски услуги по покупко-продажби в KPMG за България, Албания, Северна Македония и Косово. По думите на Москов кредитните институции от България, взели участие в изследването, предстоящо са по-консервативно настроени по отношение на Барометъра от 2019 година и имат по-високи условия към плановете, които биха финансирали - както във връзка с равнището на предварителна претовареност на финансирания парцел, по този начин и във връзка с коефициентът на покритие на дълговите заплащания.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР