Индустриалецът Пламен Бобоков и президентския секретар Пламен Узунов съдят прокуратурата.

...
Индустриалецът Пламен Бобоков и президентския секретар Пламен Узунов съдят прокуратурата.
Коментари Харесай

Пламен Бобоков и президентският секретар Пламен Узунов съдят прокуратурата

Индустриалецът Пламен Бобоков и президентския секретар Пламен Узунов съдят прокуратурата. Делото е заведено по Закона за отговорността на страната, а всеки от тях желае по 26 хиляди лв. от държавното обвиняване като обезщетение за неимуществени вреди.

Бобоков и Узунов претендират, че поради неналичието на следващи дейности от страна на прокуратурата след 9 юли 2020 година двамата са в непрекъсната неустановеност. Държавното обвиняване нито внася акт, нито пък приключва следствието, осведомят от в. “Сега ”.

На 4 март Софийският градски съд е разпоредил на прокуратурата да бъде пратен дубликат от исковата молба. Тепърва ще се разменят бумаги, преди делото да тръгне всъщност.

Бобоков и Узунов бяха арестувани на 9 юли м.г. при нахлуването на прокурори и чиновници на бюрото за отбрана на основния прокурор в президентството.

Според прокуратурата от ноември 2019 година до края на януари 2020 година в Русе и София Бобоков се сговорил с Узунов да правят в страната или в чужбина търговия с въздействие и закононарушения по работа. Освен това в интервала от май до август 2019 година посредством 21 действия склонил Пламен Узунов да наруши служебните си отговорности, с цел да набави за себе си полза - своевременното приемане на достоверна информация за протичащото се в политическия живот на Либия и Украйна. Информацията му била нужна за взимане на решения, свързани с икономическите му ползи в тези страни. С тази информация той не можел да се снабди по законосъобразен метод, твърди обвиняването. Така била разгласена информация, станала известна на Узунов по работа. Стигнало се и до уронване на престижа на президентската институция измежду жителите и застрашаване на националната сигурност посредством откриване на оперативния интерес на Служба " Военна информация ", твърди прокуратурата.

През юли до момента в който гледаше мярката за неотклонение на Бобоков, спецсъдът постанови, че доказателствата не стигат за извода, че той съзнателно е склонил Узунов да извърши закононарушението по работа. Съдът не може да изведе извод даже за намек за такова деяние от страна на Бобоков. Събрани са безапелационни доказателства за това, че Бобоков е получил от Узунов данни за политическата конюнктура в Либия и Украйна през приложението WhatsApp. Става дума обаче за данни от открити източници, а не за секретна информация, записа в определението си арбитър Ангелина Гергинска.

По-късно разнообразни съдилища оповестиха и 72-часовото задържане, разпоредено от прокурор, за Узунов и за Бобоков, за самоцел и произвол. Решението за Узунов е дефинитивно, а това за Бобоков занапред ще се гледа на втора инстанция от Административния съд в София.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР