Индонезийският парламент прие законопроект за преместване на столицата от Джакарта

...
Индонезийският парламент прие законопроект за преместване на столицата от Джакарта
Коментари Харесай

Индонезия шашна света - мести ще строи изцяло нова столица в джунглата на остров Борнео

Индонезийският парламент одобри законопроект за пренасяне на столицата от Джакарта в гориста област на остров Борнео. Решението на депутатите открива пътя към построяването на новия град.

Законът бе утвърден от множеството политически сили, противоречие изрази само дребната Партия на справедливостта и просперитета.

Министърът на планирането на националното развиване Сухарсо Моноарфа разгласи през вчерашния ден, че новата столица ще бъде издигната в провинция Източен Калимантан и ще се споделя Нусантара. Това е остаряло име на Малайския архипелаг, който включва Индонезия, Бруней, Малайзия, Сингапур и южните елементи на Филипините.

През 2019 година индонезийският президент Джоко Видодо разгласи проекти за построяването на напълно нова столица в джунглите на Борнео, която да бъде равноотдалечена от градовете Баликпапан и Самаринда. Според него Джакарта към този момент не е благонадежден административен център поради наводненията, непрекъснатите тапи по улиците и неприятното качество на въздуха.

Преместването ще погълне повече от 32 милиарда $. Ако всичко върви по проект, първите длъжностни лица ще могат да се реалокират в новите си офиси най-рано през 2024 година, когато изтича вторият и финален мандат на Джоко.

Двайсет % от площта на Джакарта се намира под морското ниво и съгласно изчисленията на Технологичния институт в Бандунг този % ще се удвои до 2050 година Постепенното поглъщане на града частично се дължи на безконтролното пресушаване на подземните води и обвързваното с това намаление на нивото им.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР