Индонезийският парламент днес законопроект за преместване на столицата от Джакарта

...
Индонезийският парламент днес законопроект за преместване на столицата от Джакарта
Коментари Харесай

Индонезия мести столицата си

Индонезийският парламент през днешния ден законопроект за пренасяне на столицата от Джакарта в гориста област на остров Борнео, съобщи ДПА. Решението на депутатите открива пътя към построяването на новия град.

Законът беше утвърден от множеството политически сили, противоречие изрази само дребната Партия на справедливостта и просперитета.
Министърът на планирането на националното развиване Сухарсо Моноарфа през вчерашния ден разгласи, че новата столица ще бъде издигната в провинция Източен Калимантан и ще се споделя Нусантара. Това е остаряло име на Малайския архипелаг, който включва Индонезия, Бруней, Малайзия, Сингапур и южните елементи на Филипините.

През 2019 година индонезийският президент Джоко Видодо разгласи проекти за построяването на напълно нова столица в джунглите на Борнео, която да бъде равноотдалечена от градовете Баликпапан и Самаринда. Той сподели, че Джакарта към този момент не е благонадежден административен център поради наводненията, непрекъснатите тапи по улиците и неприятното качество на въздуха.

Стойността на преместването се пресмята на повече от 32 милиарда $. Ако всичко върви по проект, първите длъжностни лица ще могат да се реалокират в новите си офиси най-рано през 2024 година, когато изтича вторият и финален мандат на Джоко.

20% от площта на Джакарта се намира под морското ниво и съгласно изчисленията на Технологичния институт в Бандунг този % ще се удвои до 2050 година Постепенното поглъщане на града частично се дължи на безконтролното пресушаване на подземните води и обвързваното с това намаление на нивото им. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР