Индийското правителство се надяваше да събере милиарди, продавайки националната авиокомпания

...
Индийското правителство се надяваше да събере милиарди, продавайки националната авиокомпания
Коментари Харесай

Приватизационният план на Индия удари на камък

Индийското държавно управление се надяваше да събере милиарди, продавайки националната самолетна компания на частен покупател. Вероятно обаче властта ще би трябвало да похарчи милиарди, с цел да я задържи жива, откакто е принудена да се откаже от продажбата. Усилията за продажба на държавна Air India са завършили за момента. Правителството е предложило 76% дял от превозвача, само че не е получил предложения от частния бранш.Освен че коства на държавното управление повече пари, несполучливата приватизация е сериозен удар за проектите за икономическа промяна на премиера Нарендра Моди.

Индия се надяваше да събере минимум 12 милиарда $, като продаде 24 държавни компании в браншове, вариращи от химикали до преработващата индустрия преди март 2019 година. Аir India беше перлата в тази корона.Продажбата на Air India няма да завърши скоро. Така че е мъчно да предвиждаме по какъв начин ще бъде реализирана задачата за всеобща приватизация. Това слага държавното управление пред противен избор - да понижи разноските си или да усили бюджетния недостиг, споделят анализаторите от CNN.

Изборът е извънредно сложен даже единствено заради обстоятелството, че предстоят избори в страната. Те ще се проведат при започване на 2019-а и министър председателят Моди ще се бори за втори управнически мандат. Продажбата на държавния транспортьор бе една от най-важните начинания за него, защото доста държавни управления към този момент се пробваха да приватизират Air India, която губи пари от години.

Сега упованията са държавното управление да се отдръпне от приватизацията на държавната самолетна компания и да преследва нападателно други приватизационни покупко-продажби. Експертите считат, че то ще се насочи към раздържавяването на Coal India - най-голямата компания въглищна компания в света.

Големите старания за приватизация в Индия може да бъдат помрачени и от усложнения банков бранш на страната. Въпреки бързия ритъм на напредък на Индия, държавните банки са обременени с неприятни заеми. През предходната година държавното управление похарчи 32 милиарда $ за спасяването им. Има възходящи апели банките също да бъдат приватизирани, само че индийското държавно управление изрично изключва тази опция.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР