Индийският антитръстов надзорен орган наложи на Google глоба от 113

...
Индийският антитръстов надзорен орган наложи на Google глоба от 113
Коментари Харесай

Индия глоби Google със 113 млн. долара

Индийският антитръстов контролен орган наложи на Гугъл санкция от 113 милиона $ за корист с господстващото състояние на своя Гугъл Play Store и подреди на компанията да разреши на разработчиците на приложения да употребяват услуги за обработка на заплащания на трети страни за покупки в приложения или за закупуване на приложения.

Комисията по конкуренцията на Индия, която стартира следствието на Гугъл в края на 2020 година, сподели, че задължаването на разработчиците да употребяват личната система за таксуване на Гугъл за платени приложения и покупки в приложения през Play Store „ съставлява налагане на несправедливи условия “ и по този метод нарушава наредбите на раздел от закона.
-->
Индия е най-големият пазар на Гугъл от консуматори. Компанията наля милиарди долари на южноазиатския пазар през последното десетилетие, до момента в който нападателно търсеше да откри огромни неизползвани райони по света, с цел да подтиква растежа си.

Компанията доближава до съвсем всички 600 милиона интернет консуматори в Индия. Android управлява 97% от локалния пазар на смарт телефони. Неговото приложение за заплащания, Гугъл Pay, е второто по величина заплащане в мрежата UPI, инфраструктура, построена от коалиция от банки, която се трансформира в най-популярния метод за онлайн транзакции на индийците.

Антитръстовият контролен орган подреди на Гугъл да вкара поредност от промени в своите правила на Play Store, които, както и при разрешаването на разработчиците да употребяват система за таксуване на трети страни, изискват сходство в границите на три месеца. 

През последните години Гугъл и Apple се сблъскаха с рецензии от страна на разработчиците в международен мащаб, тъй като изискваха от тях да употребяват личните си системи за таксуване и по този метод натрупаха обилни комисионни. В отговор Гугъл стартира да изследва предлагането на разработчиците на някои пазари, в това число Индия, опцията да употребяват система за заплащане на трети страни за покупки в Play Store.

Миналата седмица регулаторът на конкуренцията санкции Гугъл със 161,9 милиона $ за антиконкурентни практики, свързани с мобилни устройства с Android, и предприе редица строги компенсационни ограничения.

Надзорният орган разследваше дали Гугъл е заел преобладаваща позиция на пет разнообразни пазара: лицензируема операционна система за смарт телефони, магазин за приложения, услуги за търсене в мрежата, мобилни уеб браузъри, които не са характерни за операционната система, и онлайн платформа за видео хостинг в Индия. Гугъл е преобладаващ на всички тези съответни пазари, заключи регулаторът.

Антитръстовият контролен орган сподели, че производителите на устройства не би трябвало да бъдат принуждавани да конфигурират пакета от приложения на Гугъл и колосът за търсене не би трябвало да отхвърля достъп до своите API на Play Services и парични и други тласъци на доставчиците. Amazon сподели на регулатора, че повече от половин дузина снабдители на хардуер са показали, че не могат да влязат в връзки за произвеждане на тв приемници с групата за електронна търговия заради боязън от възмездие от страна на Гугъл.

В отговор на заповедта от предходната седмица Гугъл съобщи, че решението на CCI е „ огромна спънка за потребителите и бизнеса “, отваря ги пред „ съществени опасности за сигурността “ и ще увеличи „ цената на мобилните устройства за индийците “.

В изказване от сряда, представител на Гугъл сподели: „ Индийските разработчици се възползваха от технологията, сигурността, отбраната на потребителите и несравнимия избор и еластичност, които Android и Гугъл Play дават. И като поддържа ниски разноски, нашият модел задвижи цифровата промяна на Индия и разшири достъпа за стотици милиони индийци. Ние оставаме ангажирани с нашите консуматори и разработчици и преразглеждаме решението, с цел да оценим идващите стъпки. “
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР