Индийските власти са задържали най-малко 300 политици и сепаратисти, за

...
Индийските власти са задържали най-малко 300 политици и сепаратисти, за
Коментари Харесай

Най-малко 300 политици от Кашмир са задържани от индийските власти

Индийските управляващи са задържали минимум 300 политици и сепаратисти, с цел да потушат митингите в Кашмир поради отнемането на специфичния му статус, разяснява полицейски чиновник, локални водачи и медии, оповестяват " Ройтерс " и АП.

Индийските сили за сигурност са арестували повече от 500 души, откогато Ню Делхи наложи спиране на връзките в разграничен Кашмир, където хората остават по домовете си четвърти ден.

От неделя държавното управление затвори мобилните мрежи, интернет и забрани обществените събирания в най-големия град Шринагар.

Хиляди паравоенни служители на реда са ситуирани в Шринагар, учебните заведения са затворени, а пътищата и кварталите са барикадирани, въпреки всичко има и спорадични митинги, разясняват двама служители на реда, поискали анонимност поради чувствителността на обстановката.

От вторник вечерта е имало хвърляния на камъни на най-малко 30 места в Шринагар, оповестява един от тях. Най-малко 13 души са потърпевши от камъни.

В сряда служители на реда в екипировка за битка с безредиците са ситуирани на всеки няколко метра, а контролно-пропускателните пунктове с бодлива тел на всеки няколкостотин метра.

В непосредственост до Джама Масджид, който от дълго време е център на митинги в Шринагар, тухли и камъни от скорошни произшествия са разпръснати на най-малко три места.

Свидетел разяснява, че в региона на Бемина в северозападен Шринагар е имало пътища, блокирани със стълбове и камъни. " Има доста яд измежду хората ", добавя един от полицейските чиновници.

Двама някогашни водещи министри на Кашмир са измежду арестуваните, изясняват двама локални водачи, поискали анонимност. Индийският ежедневник Mail Today оповестява, че броят на политиците, арестувани по домовете им е над 400.

Пакистан приключи железопътните връзки с Индия на фона на влошаващите се връзки сред двете страни, разгласи транспортният министър на Пакистан, Шейх Рашид Ахмед, представен от ТАСС.

" Докато съм на поста министър на железопътния превоз, влакът за другарство (единственият трен от Пакистан до Индия) към този момент няма да се движи ", изяснява министърът.

" Следващите три или четири месеца са доста значими. Може да стартира война, само че ние не желаеме това ", добавя той, разяснявайки обстановката сред Индия и Пакистан. " Ако против нас се води война, то тя ще бъде последната ".

Министърът на външните работи Шах Мехмуд Куреши съобщи, че Пакистан не гледа на военна алтернатива над Кашмир. Пакистан обаче си резервира правото да реагира на всяка индийска експанзия, разяснява Куреши на конференция в пакистанската столица Исламабад, оповестява " Ройтерс ". /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР