Индийската организация за планинарство и алпинизъм Dream Wanderlust, които следеше

...
Индийската организация за планинарство и алпинизъм Dream Wanderlust, които следеше
Коментари Харесай

Мистерия в доклада за издирването на Боян Петров

 Маршрут на въздушното търсене на 12 май.  Маршрут на въздушното търсене на 16 май.
Индийската организация за планинарство и алпинизъм Dream Wanderlust, които следеше от близко интервенцията по издирването на Боян Петров при хималайския връх Шиша Пангма в Тибет, разгласява финалния отчет с последователност на избавителната интервенция. Тя завърши безрезултатно на 16 май, 13 дни след изгубването на българския планинар.

Вместо да извърши заглавието, под което е качен в интернет обаче –  – отчетът повдигна нови въпросителни към ориста на Боян.

Хронологията по дни:

3 май: Боян е видян през телескопа на равнището на Лагер 3 от Базовия лагер.

5 май: Украински планинар и трима шерпи откриват полуотворена палатката на българина със спалния му чувал, цялостна със сняг на Лагер 3. От тогава той е разгласен за липсващ.

11 май: Започва интервенция за издирването му по въздух – с хеликоптери. Сутринта две машини на профилираната компания Simrik Air потеглят от непалската столица Катманду към Базовия лагер в подножието на Шиша Пангма. Заради влошените метеорологични условия обаче те са принудени да кацнат и прекарат нощта в Нялам, на 11 благи от крайната цел.

12 май: Извършено е първото облитане по хипотетичния по маршрута на Боян Петров. Заради ново утежняване на метеорологичните условия обаче хеликоптерите са принудени да се върнат в Катманду преди да извършат наново политане. До тук избавителната интервенция не дава никакви положителни резултати. Спасителен екип от шерпи, включващ непалски катерачи и техен сътрудник от Китай, не престават издирването по земя. Те откриват палатката на Боян наоколо до Лагер 2, само че тя е празна. Остават на място да пренощуват.

13 май: Екипът доближава Лагер 3 следобяд, само че не открива следи от българския планинар.

14 май: Поради неприятно време (снеговалеж и облачност) хеликоптерите не съумяват да излетят от Катманду. Следобед избавителният екип се завръща в Базовия лагер, без да е разкрил Боян Петров. Те обаче съумяват да намерят част от движимостите и оборудването му.

15 май: Хеликоптерите отново остават на земята поради влошената метеорологична конюнктура. Шерпите обаче намират празни опаковки от храна в региона на Лагер 3.

16 май: Сутринта хеликоптерите правят последната издирвателна интервенция и следобяд се завръщат в Катманду. От Боян няма и диря.

Постът с отчета на страницата на Dream Wanderlust във Facebook събра десетки мнения. Много от потребителите означават като недоверчив фактът, че палатката на Боян Петров е открита първо в Лагер 3, а седмица по-късно и в разположения на по-ниска надморска височина Лагер 2. Според някои тя може да е била отнесена от вятъра, само че други спекулират в хипотезата, че българинът може да е станал жертва на закононарушение.

В отговор от Dream Wanderlust показват, че с цел да се обясни “мистерията с палатката” ще бъдат потърсени за пояснение участниците в избавителния екип. Напомняйки, че украинският планинар не е дал информация за надморската височина, на която е намерил палатката, от организацията разясняват: “Имаме чувството, че и двата екипа (този на украинецът и спасителния) визират едно и също място. “Спасителите ни увериха два пъти, че са я намерили при Лагер 2. Ще се опитаме да интервюираме и украинския тим”.



Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР