Индийската мутация изправи Непал пред колапс: в хималайската страна с

...
Индийската мутация изправи Непал пред колапс: в хималайската страна с
Коментари Харесай

Лекарите в Непал изнемогват

Индийската разновидност изправи Непал пред колапс: в хималайската страна с близо 30 милиона поданици има едвам 1595 интензивни кревати и 480 апарата за обдишване. А на 140 000 души се пада единствено по един доктор, съобщи България Он Еър.

Сабина Параюли бие паника. " Само една дребна част от леглата в лечебните заведения са разполагаем. Кислородът е стеснен, а множеството признати пациенти имат потребност от обдишване. Но просто няма по какъв начин да се обезпечи задоволително О2 за всички заболели от Ковид-19 ", споделя 30-годишната лекарка пред " Дойче Веле ". " Хората умират, до момента в който обикалят напред-назад, търсейки болница, в която да ги одобряват " , добави тя.

Параюли работи в една болница в град Баратпур, ситуиран на 80 км от непалската столица Катманду. А до границата с Индия са единствено 40 км. Именно оттова Непал бе връхлетян от избухливо разпространилия се ковид преди няколко седмици.

Във вторник непалските управляващи записаха 9317 нови болести в границите на 24 часа - тъмен връх все още. И съвсем всеки ден се оповестява за нови сходни върхове. Основна причина е индийската разновидност на вируса, която се открива все по-често. Актуалният % на болестите измежду непалското население е даже по-висок, в сравнение с този в Индия.

От експлоадирането на пандемията преди повече от една година над 400 000 непалци са се заразили с ковид, умрелите са към 4000. Заради ограничавания потенциал за тестване обаче се допуска, че случаите са доста повече.

" На доста пациенти със подозрения за Ковид-19 изобщо не се вършат проби - в случай че не е неизбежно да бъдат ориентирани към болница ", изясни лекарката Параюли.

" Ежедневните данни от лабораториите са единствено върхът на айсберга ", добави още медикът.

Още в края на април непалското здравно министерство съобщи, че на фона на възходящите случаи на болест " здравната система е претрупана и към този момент е невероятно да бъдат предоставени болнични кревати ", напомни „ Дойче Веле “.

От отчет на управляващите от май 2020 година излиза наяве, че за съвсем 30-те милиона поданици на Непал има единствено 1595 кревати в интензивните отделения и 480 апарата за обдишване. А на 140 000 души се пада единствено по един доктор. За съпоставяне: в Германия съотношението е един доктор на 200 пациенти.

А държавното управление сега е дотам заето със себе си, че въобще не е в положение да се заеме с трагичната обстановка, провокирана от ковид: ръководещите комунисти са безнадеждно разединени , във вторник министър-председателят Кхадга Прасад Оли, който е на власт от 2018 година, загуби вота на доверие в Народното събрание.

Но коронавирусът не се преценява с държавните рецесии. " Втората вълна на пандемията засегна освен долината на Катманду, а и доста други градове в страната ", изяснява лекарката Параюли. Информация за случаи на Ковид-19 има даже от базовите лагери по Монт Еверест и осемхилядника Дхаулагири.

" Ситуацията се изостря с всеки минал ден "
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР