Индийската мутация изправи Непал пред колапс: в хималайската страна с

Индийската мутация изправи Непал пред колапс: в хималайската страна с ...

Лекарите в Непал изнемогват


Индийската мутация изправи Непал пред колапс: в хималайската страна с близо 30 милиона жители има едва 1595 интензивни легла и 480 апарата за обдишване. А на 140 000 души се пада само по един лекар, предаде България Он Еър.

Сабина Параюли бие тревога. "Само една малка част от леглата в болниците са на разположение. Кислородът е ограничен, а повечето приети пациенти имат нужда от обдишване. Но просто няма как да се осигури достатъчно кислород за всички болни от Ковид-19", казва 30-годишната лекарка пред "Дойче Веле". "Хората умират, докато обикалят напред-назад, търсейки болница, в която да ги приемат", допълни тя.

Параюли работи в една болница в град Баратпур, разположен на 80 км от непалската столица Катманду. А до границата с Индия са само 40 км. Именно оттам Непал бе връхлетян от експлозивно разпространилия се коронавирус преди няколко седмици.

Във вторник непалските власти регистрираха 9317 нови зарази в рамките на 24 часа - мрачен рекорд към момента. И почти всеки ден се съобщава за нови подобни рекорди. Основна причина е индийската мутация на вируса, която се установява все по-често. Актуалният процент на заразите сред непалското население е дори по-висок, отколкото този в Индия.

От избухването на пандемията преди повече от една година над 400 000 непалци са се заразили с коронавирус, починалите са около 4000. Заради ограничения капацитет за тестване обаче се предполага, че случаите са много повече.

"На много пациенти със съмнения за Ковид-19 въобще не се правят тестове - освен ако не е неизбежно да бъдат насочени към болница", обясни лекарката Параюли.

"Ежедневните данни от лабораториите са само върхът на айсберга", добави още медикът.

Още в края на април непалското здравно министерство заяви, че на фона на нарастващите случаи на зараза "здравната система е претоварена и вече е невъзможно да бъдат предоставени болнични легла", припомни „Дойче Веле“.

От доклад на властите от май 2020 година става ясно, че за почти 30-те милиона жители на Непал има само 1595 легла в интензивните отделения и 480 апарата за обдишване. А на 140 000 души се пада само по един лекар. За сравнение: в Германия съотношението е един лекар на 200 пациенти.

А правителството в момента е до такава степен заето със себе си, че изобщо не е в състояние да се заеме с драматичната ситуация, предизвикана от коронавируса: управляващите комунисти са безнадеждно разединени, във вторник министър-председателят Кхадга Прасад Оли, който е на власт от 2018 година, загуби вота на доверие в парламента.

Но коронавирусът не се съобразява с правителствените кризи. "Втората вълна на пандемията засегна не само долината на Катманду, а и много други градове в страната", обяснява лекарката Параюли. Информация за случаи на Ковид-19 има дори от базовите лагери по Монт Еверест и осемхилядника Дхаулагири.

"Ситуацията се изостря с всеки изминал ден"

Източник: fakti.bg