Индия съобщи, че е ограничила износа на захар, за да

...
Индия съобщи, че е ограничила износа на захар, за да
Коментари Харесай

Индия

Индия заяви, че е лимитирала износа на захар, с цел да резервира личните си доставки и да понижи инфлацията. Това се случи дни откакто възбраната за доставки на пшеница докара до повишаване на международните цени след войната в Украйна.

Най-големият производител на захар в света и експортьор номер две след Бразилия съобщи, че до септември доставките ще бъдат лимитирани до 10 млн. тона за настоящата стопанска година.

Решението е взето " с оглед поддържане на наличностите на вътрешния пазар и стабилността на цените през сезона на захарта ", се споделя в изказване на министерството на храните.

Според прогнозите, износът на захар през тази стопанска година ще доближи рекордно високи стойности, като са подписани контракти за към 9 млн. тона, а 7,8 млн. тона към този момент са доставени.

Позовавайки се на инфлацията и личните си потребности за продоволствена сигурност, в средата на май Индия забрани всевъзможен нов експорт на пшеница без утвърждението на държавното управление, откакто най-горещият март в историята, за който се упрекват климатичните промени, засегна реколтата, написа БГНЕС.

Въпреки че Индия е нищожен състезател на международния пазар, този ход провокира спомагателен скок на към този момент покачващите се международни цени на питателните артикули след нахлуването на Русия през февруари в селскостопанската мощ Украйна, която преди този момент осигуряваше 12% от международния експорт.

Решението разпали също опасенията за възходящ протекционизъм след спора.

Забраната за експорт остави стотици хиляди тонове пшеница блокирани на огромно пристанище в Западна Индия, с дълги опашки от хиляди камиони, чакащи да разтоварят.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР