Индия. Индия на цветове, миризми, тълпи, задръствания, бедност, богатство и

...
Индия. Индия на цветове, миризми, тълпи, задръствания, бедност, богатство и
Коментари Харесай

Българска компания доставя интернет на стотици хиляди индийци

Индия. Индия на цветове, миризми, тълпи, тапи, беднотия, благосъстояние и голяма бездна сред тях. На колцентрове, квартални монополисти и корпоративни колоси. Дом на 1,3 милиарда души, огромна част от които запалени фенове на интернет. И една българска компания, която им го обезпечава.
Разбира се, надалеч не на всички, само че Excitel е измежду най-динамично растящите интернет снабдители в Индия. " Озовахме се в Индия през 2008 година с една простичка концепция - entertainment over internet (забавление по интернет - бел.ред) или intertainment. Много преди да бъде фиктивен Netflix знаехме, че видеото по мрежата е това, което продава интернет в къщите на хората ", описа създателят и изпълнителен шеф на Excitel Николай Горчилов по време на събитие на " Импетус Капитал " - капиталова компания, профилирана в дялови инвестиции с частен капитал.
Потребителите на мобилни данни в Индия са достигнали 450 млн. души единствено в последните години. Фиксиран интернет обаче имат единствено 8 млн. семейства от четвърт милиард. Основната причина за това - колкото и да е изненадващо - не е неплатежоспособността на хората, а… построяването на инфраструктура по улиците.

* Улица в Делхи, Индия. Снимка: iStock.com
" Индийската улица е най-неуправляемата среда, която можете да си визиите. Дали ще вали като из ведро, дали ще пече под 50 градуса, дали маймуни ще закачат кабелите, дали скулптура на господ Ханума, качена върху платформа, ще мине и ще ги забере… Няма от кого да вземеш позволение да копаеш на обещано място, тъй като това място даже го няма на картата. Огромно предизвикателство е да градиш закрепена инфраструктура " , изясни Горчилов.
По думите му обаче неорганизираността и хаосът имат и добра страна - разрешават процъфтяването на дребни квартални снабдители на всевъзможни артикули и услуги, от мляко до интернет. 80% от индийската стопанска система е в този безсистемен бранш. Така обособени хора управляват по няколко улици и дават отговор за разпъването на кабели и поддръжката им в съответния регион. " Именно това са хората, докарали телевизия до 200 млн. семейства в Индия, само че с интернета е малко по-сложно. Те не са подготвени да влагат в системи, програмен продукт, ръководство, само че пък нямат проблем да вкарват пари в неща, които са под техния надзор ", добавя българският бизнесмен.
Ролята на Excitel сега е да гради бранд, опорни мрежи, да открива връзки с кварталните снабдители. Според Горчилов обаче най-трудна е " последната миля " за доставянето на интернет на обещано домакинство и точно в нея е 80% от работата - физическата работа, локалните поправки, проблемите от обстоятелството, че Индия продължава да е главно кешова стопанска система.
А конкуренцията? Тя е в чудовищни мащаби. " Изправени сме против мастодонти. Само маркетинговият бюджет на един от главните телекомуникационни играчи е половин милиард $ на тримесечие. Нови оператори оферират по 1 GB 4G интернет дневно за нещо от рода на 300 рупии или 8 лв. на месец. Там е обикновено консуматор на мобилен интернет да употребява на телефона си 30-40-50 GB месечно ", споделя Горчилов.
Excitel обаче не се плаши. Според създателя пазарът е права линия. В Индия хората откриват интернет на мобилния си телефон и след това идва закрепеният. Така че би трябвало 3 GB дневно да спрат да са задоволителни, с цел да може да има растеж във закрепените мрежи.

* Рикши и кабели в Делхи, Индия. Снимка: iStock.com

" Спрямо фискираните телекоми не се тормозим, тъй като няма късмет да градят в регионите, в които ние градим. Те стоят в подредените браншове с отвесно строителство, а ние сме в много разхвърляните области, където те няма да влязат. А и да влязат, нашият сътрудник е локалният квартален снабдител, което е десетки пъти по-добре от който и да е чиновник на телеком ", акцентира Горчилов.
Към момента Excitel има към 210 000 консуматори в Делхи и Хайдарабад. В компанията работят 830 чиновници пряк личен състав и още към 4000 души посредством сътрудници. Приходите за последната година са към 15 млн. евро.
Целите на българската компания обаче са още по-амбициозни - 1 млн. консуматори до 2020 година, 5 млн. до 2022 година и нахлуване в 100 града.
„ В Индия към момента сме задоволително дребни, с цел да сме забавни “, споделя Горчилов. Но по всичко проличава, че надали ще бъдат дребни за дълго.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР