Индия играе все по-важна роля на световните петролни пазари –

...
Индия играе все по-важна роля на световните петролни пазари –
Коментари Харесай

Индия превръща руския суров петрол в гориво на Запада

Индия играе все по-важна роля на международните петролни пазари – страната купува от ден на ден и повече на ниска цена съветски нефт и го преработва в гориво за Европа и Съединени американски щати.

Ню Делхи е изправен пред дребен публичен отпор, защото извършва двойната цел на Запада да ограничи енергийните доходи на Москва, като в същото време предотврати шока в доставките на нефт. И до момента в който Европа ускорява глобите, Индия ще заема все по-централно място в световната петролна карта, преначертана от войната на Владимир Путин в Украйна, разяснява Bloomberg.

„ Служителите на Финансовото министерство на Съединени американски щати имат две съществени цели: да поддържат пазара добре екипиран и да лишат Русия от доходи от нефт “, сподели Бен Кейхил, старши помощник в Центъра за стратегически и интернационалните проучвания, мозъчен концерн във Вашингтон. „ Те са наясно, че индийските и китайските рафинерии могат да завоюват по-големи маржове, като купуват съветски недопечен нефт на понижени цени и изнасят артикули на пазарни цени ”.

Индия е доставила на Ню Йорк към 89 000 барела дневно бензин и дизел предишния месец и това го прави от близо четири години, съгласно компанията за следене на данни Kpler. Дневните потоци дизелово гориво с ниско наличие на сяра към Европа са 172 000 барела през януари, най-вече от октомври 2021 година

Очаква се смисъла на азиатската страна да нарасне, откакто в неделя влязат в действие нови наказания на Европейски Съюз върху износа на съветски нефт. Забраната ще отстрани голям размер дизел от пазара и ще накара повече консуматори, изключително в Европа, да употребяват Азия, с цел да запълнят дефицитите.

Това ще направи евтиния съветски нефт още по-привлекателен за Индия, която разчита на импорт, с цел да посрещне към 85% от потребностите си от недопечен нефт. Националните рафинерии, в това число държавните преработватели, които дават отговор за посрещането на вътрешното търсене, усилиха износа предходната година, с цел да завоюват от по-високите интернационалните цени.

Подхранване на Запада

„ Индия е чист експортьор на рафинирани артикули и огромна част от тях ще отиват на Запад, с цел да оказват помощ за облекчение на настоящото напрежение. Ясно е, че възходящ дял от суровината, употребена за този артикул, произлиза от Русия “, означи Уорън Патерсън от основаната в Сингапур ING Group NV.

Според насоките на Европейски Съюз Индия евентуално работи в границите на разпоредбите. Когато съветският недопечен нефт се преработва в горива в страна отвън блока като Индия, рафинираните артикули могат да бъдат доставени в Европейски Съюз, защото не се смята, че са с съветски генезис.

Държавите от G 7 се стремят да понижат приходите на Москва колкото е допустимо повече, само че също по този начин имат интерес да подсигуряват, че съветският нефт и рафинирани артикули не престават да текат, с цел да избегнат световна рецесия в доставките, акцентира Серена Хуанг, водещ анализатор за Азия във Vortexa Ltd.

Ключов аспект на механизма за ограничение на приходите на Кремъл и задържане на малко нефт на пазара е таванът на цените на съветския недопечен нефт – мярка, която беше препоръчана от Съединени американски щати. Индия не е споделила обществено дали ще съблюдава или не лимита, само че глобите смъкнаха петрола от производителя от ОПЕК+ под тавана от 60 $ за барел.

Говорител на Съвета за национална сигурност на Съединени американски щати съобщи, че е въведен таван на цените, който страни, в това число Индия, могат да употребяват, с цел да поддържат енергийните пазари постоянни, като в същото време лимитират приходите на Кремъл.

„ Желанието на Индия да купува повече съветски недопечен нефт с по-голяма отстъпка е характерност, а не неточност в проекта на западните народи да причинят икономическа болежка на Путин, без да я постановат на себе си “, акцентира Джейсън Бордоф, шеф и създател на Център за световна енергийна политика към  Енергийна политика в Колумбийския университет и някогашен консултант в администрацията на Барак Обама.

Ръководители и длъжностни лица от страни и компании, в това число Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Съединени американски щати и Abu Dhabi National Oil Co., се събират в понеделник в Бангалор за тридневен енергиен конгрес, проведен с Министерството на петрола и природния газ на Индия.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР